Behaviour-based interview

H1: Wat is een Behaviour-Based Interview en hoe kan het jouw wervingsproces verbeteren?

Een Behaviour-Based Interview, ook wel bekend als een gedragsgericht interview, is een gestructureerd sollicitatiegesprek dat is ontworpen om inzicht te krijgen in het gedrag en de reacties van kandidaten in eerdere werkgerelateerde situaties. In plaats van te vertrouwen op hypothetische vragen of algemene antwoorden, concentreert dit interview zich op feitelijke ervaringen van de kandidaat. Het is een krachtige tool voor werkgevers om de geschiktheid van kandidaten voor een specifieke functie te beoordelen.

H2: Hoe werkt een Behaviour-Based Interview?

Bij een Behaviour-Based Interview worden kandidaten gevraagd om concrete voorbeelden te geven van situaties uit hun professionele verleden. Deze voorbeelden zijn meestal gebaseerd op de bekende STAR-methode, waarbij kandidaten situaties beschrijven op basis van:

  1. Situatie (Situation): De context en achtergrond van de gebeurtenis die ze beschrijven.
  2. Taak (Task): De specifieke taak of verantwoordelijkheid die ze hadden in die situatie.
  3. Actie (Action): De stappen die ze hebben ondernomen om met de situatie om te gaan.
  4. Resultaat (Result): Het uiteindelijke resultaat van hun acties.

Dit benadrukt niet alleen wat kandidaten zeggen, maar ook hoe ze het zeggen en hoe ze hebben gereageerd op echte uitdagingen in het verleden.

H3: Voordelen van een Behaviour-Based Interview

  • Objectiviteit: Behaviour-Based Interviews bieden een gestructureerde aanpak die objectiever is dan traditionele interviews, omdat ze gebaseerd zijn op feitelijke ervaringen van kandidaten.
  • Voorspellende waarde: Ze kunnen helpen voorspellen hoe kandidaten zich zullen gedragen in toekomstige situaties op basis van hun gedrag in het verleden.
  • Competentiegericht: Het helpt werkgevers om kandidaten te evalueren op basis van de specifieke competenties die vereist zijn voor de functie.
  • Diepgaand begrip: Het geeft diepgaand inzicht in de vaardigheden, capaciteiten en persoonlijkheid van kandidaten, wat kan helpen bij het nemen van weloverwogen wervingsbeslissingen.
  • Consistentie: Behaviour-Based Interviews zorgen voor consistentie in het interviewproces, omdat alle kandidaten vergelijkbare vragen krijgen.

Het implementeren van Behaviour-Based Interviews in je wervingsproces kan aanzienlijke voordelen opleveren en helpen bij het selecteren van kandidaten die het beste passen bij de cultuur en vereisten van je organisatie. Het stelt zowel werkgevers als werknemers in staat om beter geïnformeerde beslissingen te nemen en te streven naar succes op de werkplek.

wil je een adviesgesprek met een van onze consultants?

We vertellen je graag vrijblijvend hoe wij ‘zorgeloos payrollen’ voor jou kunnen waarmaken. Een half uurtje is genoeg want een goed idee heb je zo uitgelegd. Laat jouw gegevens achter en wij nemen contact met je op.

kim groot

bedankt voor jouw interesse in Payper.

Wanneer je je gegevens hieronder achterlaat neem ik binnenkort contact met je op om jouw wensen volledig vrijblijvend te bespreken.

Kim, relatiemanager bij Payper