Employer Branding

Employer branding is het proces waarbij een organisatie haar imago en reputatie als werkgever vormgeeft en promoot, zowel intern als extern.

In de huidige concurrerende arbeidsmarkt is het van essentieel belang voor bedrijven om zich te onderscheiden als een aantrekkelijke werkgever. Employer branding speelt hierbij een cruciale rol. In dit artikel leggen we uit wat employer branding is en hoe het zowel werkgevers als werknemers ten goede kan komen.

Wat is employer branding?

Employer branding is het proces waarbij een organisatie haar imago en reputatie als werkgever vormgeeft en promoot, zowel intern als extern. Het doel van employer branding is om talent aan te trekken, te werven en te behouden door te communiceren wat het bedrijf uniek maakt als werkplek en door te laten zien welke voordelen en kansen het biedt aan werknemers.

Voordelen van employer branding voor werkgevers

Een sterke employer branding kan aanzienlijke voordelen opleveren voor werkgevers:

 1. Aantrekken van toptalent: Een positief werkgeversimago kan ervoor zorgen dat uw bedrijf opvalt bij potentiële kandidaten, waardoor u meer en beter gekwalificeerd talent kunt aantrekken.
 2. Lagere wervingskosten: Met een sterk employer brand zullen kandidaten eerder geneigd zijn om zelf contact met uw bedrijf op te nemen, wat kan leiden tot lagere wervingskosten.
 3. Verhoogde retentie: Een aantrekkelijke werkgeversreputatie kan medewerkersloyaliteit en tevredenheid vergroten, wat resulteert in een lager personeelsverloop en lagere kosten voor het vervangen van medewerkers.
 4. Beter bedrijfsimago: Een sterke employer branding kan het algehele imago van het bedrijf verbeteren, waardoor klanten en andere belanghebbenden een positievere perceptie van de organisatie kunnen krijgen.

Voordelen van employer branding voor werknemers

Employer branding is niet alleen belangrijk voor werkgevers, maar ook voor werknemers:

 1. Trots en betrokkenheid: Werknemers die trots zijn op de reputatie en het imago van hun werkgever zullen zich meer betrokken voelen bij hun werk en meer gemotiveerd zijn om bij te dragen aan het succes van het bedrijf.
 2. Carrièrekansen: Een sterk employer brand kan leiden tot meer kansen voor professionele groei en ontwikkeling binnen het bedrijf.
 3. Werktevredenheid: Werknemers die zich gewaardeerd en ondersteund voelen door hun werkgever, ervaren over het algemeen een hogere mate van tevredenheid op het werk.

Employer branding strategieën

Om een succesvolle employer branding strategie te implementeren, kunnen organisaties de volgende stappen overwegen:

 1. Definieer uw employer value proposition (EVP): Identificeer wat uw bedrijf uniek en aantrekkelijk maakt als werkgever en formuleer een duidelijke en overtuigende EVP.
 2. Interne communicatie: Zorg voor een open en transparante communicatie met uw medewerkers over de bedrijfscultuur, waarden en doelstellingen om betrokkenheid en tevredenheid te versterken.
 3. Externe communicatie: Communiceer uw EVP en werkgeversimago via verschillende kanalen, zoals sociale media, uw bedrijfswebsite en vacatureadvertenties, om potentiële kandidaten te bereiken.
 4. Werknemerservaring: Investeer in het creëren van een positieve werknemerservaring door te zorgen voor een ondersteunende, inclusieve en stimulerende werkomgeving.
 5. Meten en verbeteren: Evalueer regelmatig de effectiviteit van uw employer branding strategie en voer verbeteringen door op basis van feedback van werknemers en andere belanghebbenden.

Conclusie

Employer branding is een essentieel aspect van het opbouwen van een succesvolle organisatie in de huidige concurrerende arbeidsmarkt. Door te investeren in een sterke employer branding kunnen werkgevers toptalent aantrekken en behouden, terwijl werknemers kunnen profiteren van een betrokken, ondersteunende en stimulerende werkomgeving. Een goed geïmplementeerde employer branding strategie zal uiteindelijk bijdragen aan het algehele succes en de groei van uw bedrijf.

wil je een adviesgesprek met een van onze consultants?

We vertellen je graag vrijblijvend hoe wij ‘zorgeloos payrollen’ voor jou kunnen waarmaken. Een half uurtje is genoeg want een goed idee heb je zo uitgelegd. Laat jouw gegevens achter en wij nemen contact met je op.

kim groot

bedankt voor jouw interesse in Payper.

Wanneer je je gegevens hieronder achterlaat neem ik binnenkort contact met je op om jouw wensen volledig vrijblijvend te bespreken.

Kim, relatiemanager bij Payper

HR Woordenboek