Functieomschrijving

Een functieomschrijving is een schriftelijke beschrijving van de taken, verantwoordelijkheden en vereisten van een bepaalde functie binnen een organisatie.

Een duidelijk en gedetailleerde functieomschrijving is cruciaal voor het werven van het juiste talent en het creëren van een effectieve werkomgeving. In dit artikel leggen we uit wat een functieomschrijving is, waarom het belangrijk is voor zowel werkgevers als werknemers en hoe u een effectieve functieomschrijving kunt opstellen.

Wat is een functieomschrijving?

Een functieomschrijving is een schriftelijke beschrijving van de taken, verantwoordelijkheden en vereisten van een bepaalde functie binnen een organisatie. Het dient als een communicatiemiddel tussen werkgevers en potentiële werknemers en helpt bij het vaststellen van verwachtingen en het beoordelen van de prestaties van werknemers.

Belang van een functieomschrijving voor werkgevers

Een goed opgestelde functieomschrijving biedt verschillende voordelen voor werkgevers:

 1. Werving en selectie: Het helpt bij het aantrekken van gekwalificeerde kandidaten en het stroomlijnen van het wervingsproces door duidelijk te maken wat er van de kandidaat wordt verwacht.
 2. Prestatiebeoordeling: Een functieomschrijving dient als basis voor het evalueren van de prestaties van werknemers en het stellen van doelen en verwachtingen.
 3. Organisatiestructuur: Het bevordert een beter begrip van de rol en verantwoordelijkheden van elke functie binnen de organisatie, waardoor een efficiënte organisatiestructuur wordt bevorderd.

Belang van een functieomschrijving voor werknemers

Een functieomschrijving is ook van belang voor werknemers:

 1. Verwachtingen: Het stelt werknemers in staat om een duidelijk beeld te krijgen van hun taken, verantwoordelijkheden en doelen, waardoor ze hun werk effectiever kunnen uitvoeren.
 2. Motivatie: Een heldere functieomschrijving helpt werknemers om de waarde van hun rol binnen het bedrijf te begrijpen en kan hen motiveren om hun doelen te bereiken.
 3. Carrièreontwikkeling: Het biedt een basis voor loopbaanplanning en professionele groei, aangezien werknemers kunnen zien welke vaardigheden en kwalificaties nodig zijn voor hun huidige functie en toekomstige kansen.

Hoe wordt een effectieve functieomschrijving opgesteld?

Om een effectieve functieomschrijving te creëren, moet u de volgende stappen volgen:

 1. Functietitel: Kies een duidelijke en beschrijvende functietitel die de rol en het niveau van de functie weerspiegelt.
 2. Doel van de functie: Beschrijf kort het algemene doel van de functie en hoe het bijdraagt aan de doelen van de organisatie.
 3. Taken en verantwoordelijkheden: Geef een gedetailleerde lijst van de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden die verband houden met de functie.
 4. Vereisten: Vermeld de minimale en gewenste kwalificaties, zoals opleiding, ervaring, vaardigheden en certificeringen die vereist zijn voor de functie.
 5. Competenties: Identificeer de belangrijkste competenties en gedragskenmerken die nodig zijn om succesvol te zijn in de functie, zoals communicatievaardigheden, probleemoplossend vermogen of leiderschap.
 6. Arbeidsvoorwaarden: Geef informatie over het salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden, werktijden en eventuele bijzondere werkomstandigheden die relevant zijn voor de functie.

Conclusie

Een goed opgestelde functieomschrijving is van cruciaal belang voor het werven van gekwalificeerd talent en het bevorderen van een effectieve en efficiënte werkomgeving. Het biedt duidelijkheid en richting voor zowel werkgevers als werknemers en helpt bij het vaststellen van verwachtingen en het evalueren van prestaties. Door de tijd te nemen om een gedetailleerde en nauwkeurige functieomschrijving op te stellen, kunnen organisaties de basis leggen voor succes op de lange termijn.

wil je een adviesgesprek met een van onze consultants?

We vertellen je graag vrijblijvend hoe wij ‘zorgeloos payrollen’ voor jou kunnen waarmaken. Een half uurtje is genoeg want een goed idee heb je zo uitgelegd. Laat jouw gegevens achter en wij nemen contact met je op.

kim groot

bedankt voor jouw interesse in Payper.

Wanneer je je gegevens hieronder achterlaat neem ik binnenkort contact met je op om jouw wensen volledig vrijblijvend te bespreken.

Kim, relatiemanager bij Payper

HR Woordenboek