Payrolling

Payroll ervaringen: alles over de voordelen en nadelen

De complexiteit van HR-taken en veranderingen in CAO’s en wet- en regelgeving vragen bovendien om veel HR-kennis. Payroll is een gunstige oplossing, om je hierin te ontlasten. Je loopt minder financiële risico’s, je hebt minder administratieve lasten.

Leestijd ongeveer

Werkgeverschap kost tijd. En geeft soms zorgen. Zeker wanneer je als werkgever te weinig tijd of focus hebt om alle HR-zaken goed te regelen. De complexiteit van HR-taken en veranderingen in CAO’s en wet- en regelgeving vragen bovendien om veel HR-kennis. Payroll is een gunstige oplossing, om je hierin te ontlasten. Je loopt minder financiële risico’s, je hebt minder administratieve lasten. En toch de juiste werknemers, op het juiste moment, op de juiste plek.

Hoe werkt een payroll constructie tussen werknemer en werkgever?

Bij payrolling wordt vaak gedacht aan tijdelijke medewerkers, maar zelfs je complete personeelsbestand kan worden overgezet in een payroll constructie. Payroll werknemers werken exclusief voor jouw organisatie.

De werving en selectie van je medewerkers, doe je zelf. Wij nemen ze vervolgens over, als juridisch werkgever. Payper is dan verantwoordelijk voor onder andere het betalen van salarissen, verzekeringen, premieafdrachten, pensioenregelingen en de personeelsadministratie. Maar ook voor scholing en begeleiding bij ziekte. Je wordt zo als werkgever ontlast. En alle HR-zaken zijn voor je medewerkers altijd goed geregeld.

Algemene payroll ervaringen – voordelen en nadelen

Payroll is duur. En er is meer ‘afstand’ tussen de organisatie en payroll medewerkers. Twee veelgehoorde nadelen, die niet gegrond zijn. Payroll is niet duur, maar vaak zelfs voordeliger dan personeel in vaste dienst. Omdat je minder werkgeversrisico’s hebt, veel tijd bespaart en soms profiteert van automatiserings- of schaalvoordelen.

En de band met payroll werknemers? Die hoeft helemaal niet anders te zijn dan die met vast personeel. Je hebt daar als werkgever zelf controle over. Payroll werknemers krijgen namelijk dezelfde arbeidsvoorwaarden. Zorg je voor transparantie hierin, draagvlak en gelijkheid, dan creëer je een gezonde bedrijfscultuur met betrokken medewerkers.

Tot slot een veelgehoorde misvatting: payroll is alleen gunstig voor grote organisaties. Onjuist. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is Payroll bij uitstek ook heel geschikt voor kleinere ondernemers. Ook met een klein aantal medewerkers ben je tenslotte veel tijd kwijt aan het bijhouden van de personeelsadministratie. En is een medewerker langdurig ziek, dan is dit direct een grote kostenpost. Payroll is dan juist een uitkomst, want het beperkt je risico’s, zoals verzuimkosten. Die kosten zijn voor het payrollbedrijf.

Voordelen payroll voor werknemers?

Een payroll werknemer ervaart puur administratief dat een payrollbedrijf onderdeel is van de werksituatie. Omdat loonstroken en documenten via het payrollbedrijf verstrekt worden. En ook zijn salaris wordt door het payrollbedrijf overgemaakt. Door de uitbesteding zijn HR-zaken nu altijd goed geregeld. Een payroll werknemer profiteert dus van goed werkgeverschap:

  • Het salaris wordt altijd correct en op een vaste dag uitbetaald.
  • Zowel de primaire- als secundaire arbeidsvoorwaarden uit de CAO worden automatisch toegepast.
  • Pensioenopbouw en verzekeringen zijn correct geregeld.
  • Ook bij ziekte wordt er gewoon doorbetaald.
  • Medewerkers krijgen altijd waar ze recht op hebben, door actuele kennis over cao’s en wet- en regelgeving.

Voordelen payrolling voor werkgevers?

Voordelen payrolling voor werkgevers?
Er zijn veel voordelen te halen uit een payrollconstructie. Dit zijn de belangrijkste redenen voor werkgevers om te kiezen voor payrolling:

  • Minder werkgeversrisico’s. Je reduceert een belangrijk deel van je bedrijfsrisico’s. Bijvoorbeeld de kosten als iemand ziek wordt. Deze kosten zijn voor rekening van Payper. Jij betaalt dus alleen voor gewerkte uren. Dat geeft zekerheid en rust.
  • Tijdsbesparing. Je hebt geen administratieve lasten meer. En dus: tijd over! Voor je business, of voor andere belangrijke HR-zaken in het belang van je werknemers.
  • HR-kennis en kunde altijd paraat. Met payrolling via Payper heb je een externe HR-collega die op de hoogte is van de nieuwste wet- en regelgeving en de laatste CAO-wijzigingen. Dit betekent altijd een actueel antwoord op vragen van je medewerkers. En deskundige adviezen bij al je juridische of HR-gerelateerde vragen.
  • Voldoen aan wettelijke vereisten. Met payrolling via Payper weet je zeker dat je voldoet aan de strenge wet- en regelgeving met betrekking tot personeels- en loonadministratie.

Nadelen van payrolling voor werknemers of werkgevers?

Samenwerken met een payrollbedrijf als Payper heeft vooral voordelen. Er wordt vaak gesproken over hoge kosten, als nadeel. Maar dit is dus vaak helemaal niet het geval, als je de juiste vergelijking maakt. Uiteraard betaal je voor payrolldienstverlening. Maar daarmee bespaar je ook veel tijd en beperk je werkgeversrisico’s.

Een nadeel dat tijdens de coronacrisis veel naar voren is gekomen, is dat je zelf als werkgever niet in aanmerking komt voor overheidssteun. Bijvoorbeeld in de horeca werd dit goed merkbaar. Er is in veel horeca-ondernemingen verlies geleden, maar voor payroll werknemers werd geen NOW-steun ontvangen, omdat deze juridisch gezien in dienst waren van het payrollbedrijf.

Tot slot is ook de verantwoordelijkheid voor het betalen van belastingen, die jij als werkgever altijd blijft behouden, een nadeel te noemen. Laat jouw payrollbedrijf het na loonheffingen en omzetbelasting te betalen aan de Belastingdienst, dan blijf jij aansprakelijk. Het is noodzakelijk dus, om altijd te blijven controleren of dit daadwerkelijk gebeurt.

Gelukkig gaat het hier om uitzonderlijke situaties. Maar zeker goed om ook de nadelen in je afweging voor payrolling mee te nemen.

Profiteren van een zorgeloze payrolling? Dan kies je voor Payper!

Wil je goed werkgeverschap waarmaken voor je medewerkers, maar heb je onvoldoende tijd? Profiteer dan van de ontzorging door Payper. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

wil je een adviesgesprek met een van onze consultants?

We vertellen je graag vrijblijvend hoe wij ‘zorgeloos payrollen’ voor jou kunnen waarmaken. Een half uurtje is genoeg want een goed idee heb je zo uitgelegd. Laat jouw gegevens achter en wij nemen contact met je op.

kim groot

bedankt voor jouw interesse in Payper.

Wanneer je je gegevens hieronder achterlaat neem ik binnenkort contact met je op om jouw wensen volledig vrijblijvend te bespreken.

Kim, relatiemanager bij Payper

Berichtdetails:

Datum publicatie: 22 november, 2022
Gewijzigd: 16 februari, 2023
Leestijd:
Categorie: