Wat is Payroll?


Payrolling komt van de Engelse term ‘Payroll’ en betekent in het Nederlands ‘Loonlijst’. Een loonlijst of payroll is een lijst waar voor iedere medewerker de berekening van het loon vermeld staat en daarnaast ook wat daarop in te houden en te betalen valt. De betalingen die uit de loonberekeningen naar voren komen, kun je als werkgever zelf doen maar ook uitbesteden. Het idee om te gaan payrollen is begonnen in de Verenigde Staten in de jaren 90: werkgevers voegden contractbeheer en verloning van zelf geworven personeel samen en besteedden deze zaken uit.

Dit leverde bedrijven en organisaties de flexibiliteit op waar ze naar op zoek waren, waardoor ze sneller konden groeien en beter konden inspelen op bijvoorbeeld piekwerkzaamheden. Dit concept bewees van waarde te zijn, niet alleen in de Verenigde Staten. Ook voor de Nederlandse arbeidsmarkt gaf dit minder financiële risico’s, geen administratieve lasten en toch de juiste werknemers op het juiste moment op de juiste plek.

Flexibilisering is inmiddels een ingeburgerd begrip en flexibel werken wordt steeds meer de norm. Dit blijkt ook uit cijfers van de ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen). Waar in 2003 nog 27% van de banen bestond uitflexibele arbeid, was dat in 2017 al 35%. Dit percentage neemt steeds verder toe. Uitzendkrachten, nul-urencontracten, tijdelijke contracten en oproepcontracten; flexibel werken is de toekomst. Ook payrolling is hier een voorbeeld van. Maar wat is payrolling precies?

Bij payrolling is de werkgever zelf verantwoordelijk voor werving en selectie van werknemers. Deze werknemers treden vervolgens in dienst bij de payroll organisatie. Deze payroll organisatie wordt zo de juridische werkgever van de werknemer en is daarmee verantwoordelijk voor het betalen van salarissen, pensioenregelingen, verzekeringen, premie afdrachten en de personeelsadministratie. Hetzelfde geldt voor scholing, begeleiding en uitbetaling bij ziekte.

Je wordt als werkgever zo ontlast, terwijl je toch een band kunt hebben met je medewerkers die je zelf hebt geselecteerd. De uitvoering van je administratieve en juridische werkgeverstaken geef je uit handen aan een HR-partner, waardoor er een driehoeksverhouding ontstaat tussen jou als opdrachtgever, je werknemers en de payroll partner als werkgever.

Alles weten over Payroll?


Payper is ruim 15 jaar partner in payroll en andere HR-diensten voor kleine en grotere bedrijven in verschillende branches. Wil je weten wat payroll jou kan bieden? Het boek 'Payroll volgens Payper' legt uit wat het inhoudt en biedt je handvatten om een weloverwogen keuze te maken.

Vraag het gratis boek aan