HR-trends & actualiteit

Quiet quitting: waarom sommige werknemers in opstand komen

De laatste tijd popt de term “quiet quitting” steeds vaker op. De term wekt nieuwsgierigheid op. Want hoe kan iemand stilletjes ontslag nemen? Of stoppen medewerkers met hun werkzaamheden met het doel ontslagen te worden?

Leestijd ongeveer

Wat is quiet quitting?

Spoiler alert: Er wordt geen ontslag genomen en medewerkers blijven gewoon hun werk doen. Ook meldt een quiet quitter zich niet ziek. De term lijkt daarom ook niet helemaal passend bij waar het voor staat.

Quiet quitters komen in opstand vanwege een disbalans tussen werk en privé. De groep quiet quitters zegt “nee” tegen werkzaamheden die buiten de afgesproken werktijden en functieomschrijving vallen en waar geen compensatie voor gegeven wordt.

Denk aan het langdurig overnemen van extra werkzaamheden die zijn ontstaan door een vacature die maar niet ingevuld wordt, of door bezuinigingen. Een ander voorbeeld: dag en nacht beschikbaar zijn, of structureel overwerken in de hoop daar op een dag een promotie of een bonus voor te ontvangen.

Waar komt de term quiet quitting vandaan?

Quiet quitting is ontstaan in China. Een aantal jaar geleden ging daar via social media de hashtag #TangPing viral. Deze hashtag, die nu gecensureerd is, betekent vrij vertaald “stil liggen” en was een stille demonstratie tegen de ongezonde Chinese werkcultuur.

Vanuit China waaide de term over naar de VS, waar veel werknemers ook een ongezonde werkcultuur ervaren. De meeste berichten komen nu van quiet quitters uit de VS.

Ook al verschijnen er in Nederland nu steeds meer artikelen over het fenomeen quiet quitting, de werkcultuur is in ons land niet te vergelijken met die in China of de VS, waardoor er hier ook minder berichten op social media over verschijnen.

Voorbeelden van quiet quitting in de VS, zoals je laptop om 17.00 dichtklappen en je werkmail niet buiten werktijden checken, zijn voor veel Nederlanders een normale zaak. Op deze manier zorg je er juist voor dat je als medewerker een gezonde balans houdt tussen werk en privé.

quiet quitting goed of slecht

Is quiet quitting schadelijk of juist een goede ontwikkeling?

Quiet quitting in de VS lijkt vanuit ons Europese standpunt juist een gezonde ontwikkeling. Door quiet quitting geeft de medewerker aan dat de werkgever teveel van hem vraagt. De extra uren gaan ten koste van zijn privé-werkbalans. En om een burn-out te voorkomen geeft hij op deze manier zijn grenzen aan.

Op deze manier blijft quiet quitting wel een stil protest, dat in grote organisaties zelfs misschien niet eens opgemerkt wordt. Lost dit het probleem dan op? Nee, want ook al is de privé-werkbalans dan beter op orde, de medewerker blijft ontevreden over de werksituatie. Bovendien kunnen spanningen op de werkvloer tussen collega’s en leidinggevenden, door het vermijden van de confrontatie, oplopen. Ga daarom altijd het gesprek aan met je medewerker over wat er speelt en hoe je samen de situatie kunt verbeteren. En werk daarnaast aan een open werkcultuur waarin medewerkers zich vrij voelen om verbeterpunten aan te kaarten bij hun leidinggevende.

Hoe herken je quiet quitting?

Ook al krijgen medewerkers overuren betaald of gaan ze gewoon om 17.00 uur naar huis, de volgende signalen kunnen, wanneer ze regelmatig voorkomen, wijzen op te hoge of langdurig aanhoudende werkstress, of verminderde betrokkenheid:

  • Niet deelnemen aan bedrijfsuitjes of bedrijfsborrel
  • Structureel geen pauze nemen of lunchen op de werkplek
  • Vaker ontevreden en sneller geïrriteerd zijn
  • Zich vaker ziek melden
  • Terugkerende lichamelijke klachten ervaren
  • Lagere productiviteit hebben dan voorheen
  • Concentratieproblemen ervaren
  • Vergeetachtigheid ervaren
  • Zich cynisch uiten over de werkdruk, het bedrijf of het werk
  • Moeite hebben met veranderingen

Omdat het in onze werkcultuur niet gebruikelijk is om buiten werktijden structureel en onbetaald werk te verrichten, is in Nederland quiet quitting een stuk minder zichtbaar dan in de VS. Maar zaken zoals, het hoogstnoodzakelijke doen, alleen het werk doen dat in je functieomschrijving staat, of verminderde betrokkenheid bij de organisatie, kunnen ook hier het gevolg zijn van werkstress of ontevredenheid over de werksituatie.

Wat kun je als werkgever doen?

Hoewel in Nederland een hele andere werkcultuur heerst dan in de VS en China, is het altijd een goed idee om alert te blijven op hoe het met je medewerkers gaat. Pakken jouw medewerkers al lange tijd extra werkzaamheden op omdat vacatures niet worden ingevuld? Kunnen je medewerkers nog rondkomen van het salaris dat ze ontvangen, nu de inflatie zo enorm is gestegen? En voelen ze zich nog betrokken bij de organisatie? Vraag ernaar en bekijk of er mogelijkheden zijn om de situatie te verbeteren. Met banen in overvloed lonken nieuwe werkgevers met hogere salarissen en mogelijk betere arbeidsvoorwaarden.

Krijg direct 8 tips om aan de slag te gaan met vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Download het eBook “Focus op vitaliteit en duurzame inzetbaarheid”.

Meer weten over medewerkers-tevredenheid?

inbound focus op werkgeluk mockup

In het eBook “Focus op werkgeluk en medewerkerstevredenheid” lees je wat je kunt doen om de medewerkerstevredenheid te vergroten aan de hand van praktische tips.

wil je een adviesgesprek met een van onze consultants?

We vertellen je graag vrijblijvend hoe wij ‘zorgeloos payrollen’ voor jou kunnen waarmaken. Een half uurtje is genoeg want een goed idee heb je zo uitgelegd. Laat jouw gegevens achter en wij nemen contact met je op.

kim groot

bedankt voor jouw interesse in Payper.

Wanneer je je gegevens hieronder achterlaat neem ik binnenkort contact met je op om jouw wensen volledig vrijblijvend te bespreken.

Kim, relatiemanager bij Payper

Berichtdetails:

Datum publicatie: 13 oktober, 2022
Gewijzigd: 16 februari, 2023
Leestijd:
Categorie: ,