Wet DBA: tijd om in actie te komen – voorkom verrassingen bij zzp-inhuur
6:41
Skip to content

Wet DBA: tijd om in actie te komen – voorkom verrassingen bij zzp-inhuur

De Wet DBA. Er is al veel over gezegd en geschreven. En nu de Belastingdienst daadwerkelijk handhaaft, komt de inzet van zzp’ers weer hoog op de agenda te staan. Werkgevers doen er verstandig aan hun inhuurbeleid goed tegen het licht te houden.

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) is bedoeld om schijnzelfstandigheid onder zzp’ers tegen te gaan en duidelijkheid te scheppen over de aard van de samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. De wet bestaat al sinds 2016, maar de handhaving is lange tijd uitgesteld. Inmiddels is dat veranderd: de Belastingdienst is begonnen met intensievere controles, en dat heeft gevolgen voor zowel werkgevers als zelfstandigen.

Werkgevers moeten uit de wachtstand komen

Uit onderzoek blijkt dat een aanzienlijk deel van de werkgevers op de hoogte is van de verscherpte handhaving van de Wet DBA. Toch leeft bij veel organisaties nog de hoop of verwachting dat het zo’n vaart niet zal lopen. Dit is een risicovolle aanname, want de mogelijke naheffingen bij onjuiste inzet van zzp’ers kunnen flink oplopen. Werkgevers wordt daarom aangeraden niet af te wachten, maar nu al werk te maken van hun inhuurbeleid. Wie geen actie onderneemt, loopt het risico op financiële en juridische consequenties.

Bron: FlexNieuws – april 2025

Onrust op de markt: minder ruimte voor de echte zzp’er?

De markt voor zzp’ers staat onder druk. Veel opdrachtgevers zijn voorzichtiger geworden met het inhuren van zelfstandigen uit angst voor sancties, en kiezen eerder voor tijdelijke arbeidsovereenkomsten om risico’s te vermijden. Dit zorgt voor onzekerheid bij zzp’ers, terwijl een groot deel van hen bewust en duurzaam kiest voor het zelfstandig ondernemerschap.

Ondanks de huidige verkramping verwachten marktkenners dat er op de langere termijn weer ruimte zal ontstaan voor de ‘echte’ zzp’er: de zelfstandig professional die vanuit eigen regie werkt en niet afhankelijk is van één opdrachtgever.

Bron: FlexNieuws – november 2024

Tussen flexibiliteit en zekerheid

De aangescherpte handhaving brengt een belangrijk spanningsveld aan het licht: hoe bieden we voldoende bescherming aan werkenden zonder de flexibiliteit van de arbeidsmarkt te verliezen? Voor veel opdrachtgevers is de inzet van zzp’ers essentieel om snel te kunnen opschalen of specialistische kennis in huis te halen. Tegelijkertijd is het begrijpelijk dat wet- en regelgeving streeft naar het voorkomen van schijnzelfstandigheid en het beschermen van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt.

Wat kun je nu doen als werkgever?

Voor organisaties die met zzp’ers werken, is dit hét moment om te toetsen of hun werkwijze nog voldoet aan de actuele regels. Dat betekent:

  • Een duidelijke beoordeling van de arbeidsrelatie (op basis van gezagsverhouding, loon en persoonlijke arbeid
  • Eventueel overstappen op dienstverbanden als de samenwerking feitelijk op loondienst lijkt;
  • Of kiezen voor externe ondersteuning en contractvormen die wél zekerheid bieden.

Conclusie

De handhaving van de Wet DBA zet de arbeidsmarkt in beweging. Werkgevers doen er goed aan niet af te wachten, maar hun inhuurbeleid kritisch tegen het licht te houden. Tegelijkertijd verdient de zelfstandig ondernemer die bewust kiest voor zijn of haar vrijheid ook ruimte en erkenning. Alleen door beide perspectieven serieus te nemen, ontstaat er balans tussen flexibiliteit en zekerheid.

Bij Payper ondersteunen we organisaties die werken met zzp’ers of daar juist vanaf willen stappen. Met onze dienstverlening rondom Vinden en payrolling bieden we alternatieven die voldoen aan wet- en regelgeving én zorgen voor flexibiliteit op de werkvloer.

Wil je zeker weten dat jouw inhuurconstructie DBA-proof is? Of overweeg je vaste contracten als alternatief voor zzp? Neem contact met ons op – wij denken graag mee.

Meer weten? Kijk op https://payper.nl/payrolling-voor-zzp