bedankt voor jouw interesse in Payper.
Kim, relatiemanager bij Payper
HR-trends & actualiteit
Je zou het niet zeggen als je het bescheiden ogende kantoor bij station Breda-Prinsenbeek binnenstapt, maar payroll bedrijf Payper is een grote werkgever. Maar liefst vijfduizend mensen staan er op de loonlijst, waarvan duizend voor onbepaalde tijd
Leestijd ongeveer
Edwin Schaap in het kantoor van Payper aan de Lage Mosten in Breda. Het bedrijf werd in 2005 opgericht en heeft inmiddels een jaaromzet van 75 miljoen euro.
Oorspronkelijk verschenen in BNdeStem. Auteur: Geer Nijland. Foto’s: Edwin Wiekens
Directeur Edwin Schaap ziet een maatschappelijke rol weggelegd voor het succesvolle payrollbedrijf Payper. ‘De flexibilisering van de arbeidsmarktDe Essentie van de Arbeidsmarkt: Een Gids voor Werkgevers en Werknemers H1: Wat is de Arbeidsmarkt? De arbeidsmarkt vormt het Meer is niet te stuiten.’
Edwin Schaap
Je zou het niet zeggen als je het bescheiden ogende kantoor bij station Breda-Prinsenbeek binnenstapt, maar payroll bedrijf Payper is een grote werkgever. Maar liefst vijfduizend mensen staan er op de loonlijst, waarvan duizend voor onbepaalde tijd. „In 2015 was Payper procentueel de sterkste groeier binnen de flexibele arbeidsbranche”, zegt een trotse Schaap (47) zonder opschepperig over te komen. De geboren en getogen Oosterhouter ziet het als een teken van de tijd.
„De flexibilisering van de arbeidsmarkt is niet te stuiten. De jonge generatie weet niet beter en wil vaak niet anders. Het wordt weleens vergeten dat de flexibilisering niet alleen een gevolg is van de wensen van de werkgevers, maar deels ook van de wensen van de werknemers. Jongeren zijn opgegroeid met internet en bewegen zich anders door het leven dan ik op die leeftijd. Toen ik ging solliciteren was dat een hele klus, maar nu leggen mensen op internet snel en effectief contacten. Het is zo anders.”
Op de vraag wat het het verschil is tussen een uitzendbureau en payroll stapt Schaap met een stift naar het grote witte bord aan de muur. In een paar schetsen legt hij van een willekeurig bedrijf de harde kern, de flexibele schil en de buitenste schil bloot. „Een uitzendbureau zit in de buitenste schil, wij in de flexibele schil. Wij moeten de continuïteit van onze klanten waarborgen en garanderen de flexwerkers tegelijkertijd zekerheid. De bedrijven zorgen zelf voor de selectie, maar het personeel treedt bij ons in dienst. Als iemand niet bevalt, is het onze verantwoordelijkheid om deze persoon elders weer aan het werk te helpen.”
Binnen vakbonden en onder een toenemend aantal politici groeit de kritiek op de payrollindustrie. Bedrijven zouden de payrollconstructie niet zelden misbruiken om van vaste dienstverbanden af te komen en onwelvallig personeel te lozen. Dat laatste verwijst Schaap naar het rijk der fabelen. „Alsof ik er belang bij heb dat slechte werknemers bij mij terechtkomen… Nee, we houden nauwlettend in de gaten wat de motieven van een bedrijf zijn om met ons in zee te gaan.
Maar het kan wel zijn dat een bepaald persoon bij een bedrijf op een verkeerde plek zit en dan is een flexibele arbeidsmarkt een zegen. Ik zie voor Payper wat dat betreft een maatschappelijke rol weggelegd. Kijk naar de discussie over de sociale zekerheid van ZZP’ers. Ik ken de voorbeelden ook van ZZP’ers die worden uitgebuit. Dat moet je niet willen. Bij ons kunnen mensen flexibel aan het werk zonder zekerheden op te geven. Wij bieden de mensen een salaris conform de geldende cao’s.”
Schaap ziet de overheid worstelen met het arbeidsmarktbeleid. „De wet Werk en Zekerheid heeft niet goed uitgepakt. Dat blijkt wel uit het feit dat bedrijven tijdelijke krachten na twee jaar weer wegsturen, omdat zij ze anders in dienst moeten nemen. Bij ons duurt het gemiddelde dienstverband 3,5 jaar. Na 5,5 jaar nemen we mensen in dienst. Daar zijn we niet bang voor. We bedienen een grote markt.”
Na 5,5 jaar nemen we mensen in dienst. Daar zijn we niet bang voor. We bedienen een grote markt.
Edwin Schaap
Payper heeft zijn klanten in tal van sectoren: de horeca, beveiliging, retail, industrie, zakelijke dienstverlening en de overheid. Sinds 2013 is het bedrijf sterk gegroeid. Vier jaar geleden bedroeg de omzet vijftien miljoen, nu is dat 75 miljoen euro. Schaap: „We zitten qua volume in de kopgroep van de 220 payrollbedrijven in Nederland en de markt zal blijven groeien. Nu werkt 20 procent van de werknemers in een min of meer flexibel dienstverband, maar over vier jaar is dat aandeel volgens de verwachtingen al gegroeid tot 35 procent.
De overheid heeft ons ook nodig. Wij springen in het gat dat in de sociale zekerheid van ZZP’ers is geslagen. Doordat we zo breed georiënteerd zijn, kunnen we mensen vaak eenvoudig ergens anders plaatsen als ze bij een bepaald bedrijf niet op hun plek zitten. In sommige sectoren is de vraag naar werknemers heel groot. Neem de horeca. Daarin is altijd werk te vinden. Zijn er sectoren waar het minder gaat dan kunnen we zorgen voor collectieve trainingen of omscholingscursussen. We zijn in dat opzicht een volwaardige werkgever.”
Payper probeert momenteel via de Nederlandse Participatie Exchange (NPEX), de beurs voor het midden- en kleinbedrijf, een obligatielening van ruim twee miljoen euro binnen te halen. Een hele nieuwe ervaring voor Edwin Schaap. „Je kunt wel een lening uitschrijven, maar dan ben je er nog niet. Dat besef moest even neerdalen”, zegt hij lachend. „Uiteindelijk hebben we een fraaie brochure gemaakt en lunches georganiseerd voor belangstellenden. Ruim de helft van het geld is nu binnen.”
Onze medewerkers gaan graag met jou het gesprek aan over de mogelijkheden van optimale payrolling dienstverlening binnen jouw bedrijf. Benieuwd wat een goede payrolling integratie binnen jouw bedrijf kan doen? Onze adviseurs staan geheel vrijblijvend voor jou klaar om hier een keer over te sparren!
Datum publicatie: 17 oktober, 2016
Gewijzigd: 23 februari, 2023
Leestijd:
Categorie: HR-trends & actualiteit