HR-trends & actualiteit

Aantrekken en behouden van personeel in de logistiek

De krapte op de arbeidsmarkt is voor vele branches een groot probleem. Voor de logistieke sector is dit niet anders. Hoe zorg je ervoor dat werknemers bij je blijven werken? En hoe trek je nieuwe werknemers aan? Oftewel wat kun je doen om als aantrekkelijk werkgever gezien te worden waar medewerkers maximaal werkgeluk behalen?

Leestijd ongeveer

De krapte op de arbeidsmarkt is voor vele branches een groot probleem. Voor de logistieke sector is dit niet anders. Uit onderzoek van het Sectorinstituut Transport en Logistiek blijkt dat het aanbod van arbeid sneller toeneemt dan het aantal beschikbare werknemers.

De krapte is gunstig voor werkzoekenden; zij hebben de banen voor het uitkiezen en goede werknemers stappen over naar werkgevers met betere arbeidsomstandigheden en/of arbeidsvoorwaarden. Voor werkgevers is de krapte een grote zorg en als werkgever sta je voor een uitdaging. Want hoe zorg je ervoor dat werknemers bij je blijven werken? En hoe trek je nieuwe werknemers aan? Oftewel wat kun je doen om als aantrekkelijk werkgever gezien te worden waar medewerkers maximaal werkgeluk behalen?

Ontwikkelingsmogelijkheden

De wereld verandert snel ten gevolge van de digitalisering. En het werk verandert mee. Met name in de logistieke sector is dit voelbaar. Daar nemen robots het werk over van onder andere orderpickers en heftruckchauffeurs. Voor werkgevers ligt hier een mooie kans om medewerkers mee te laten groeien in de ontwikkeling van het bedrijf. Bijvoorbeeld door het aanbieden van bij- of omscholingstrajecten.


Een goede werkgever biedt voldoende ontwikkelmogelijkheden voor zijn werknemers. Door te investeren in bij- en omscholing van medewerkers laat je merken dat jouw organisatie het belangrijk vindt dat medewerkers zich blijven ontwikkelen. Dit zorgt voor enthousiaste medewerkers die graag een stapje extra zetten. Enthousiaste medewerkers zijn ambassadeurs van je onderneming; ze zorgen voor tevreden klanten. Ze lopen bovendien niet zomaar weg maar groeien met je mee!

Zorg voor goede arbeidsvoorwaarden

Om nieuwe medewerkers aan te trekken en om je huidige werknemers te behouden is het van belang dat je aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden aanbiedt. Op basis van je arbeidsvoorwaarden kun je je onderscheiden ten opzichte van je concurrenten. Uit de arbeidsmarktrapportage van het Sectorinstituut Transport en Logistiek blijkt dat voor logistieke medewerkers dit de belangrijkste arbeidsvoorwaarden zijn:

  • Salaris
  • Zelf werktijden kunnen bepalen
  • Mogelijkheden om in deeltijd te werken
  • Mogelijkheden om te leren

Zorg dus voor aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden, waarmee je logistieke medewerkers zoals magazijnmedewerkers, heftruckchauffeurs en orderpickers kunt aantrekken en aan je kunt binden. En een open deur wellicht, maar zorg er ook voor dat de loonadministratie op orde is en je het salaris altijd tijdig en correct betaalt volgens de wet- en regelgeving.

Flexibiliteit en zekerheid

Een vast contract geeft medewerkers meer zekerheid, maar doordat werkgevers in de logistieke sector vaak snel op- of af moeten kunnen schalen, kiezen logistieke werkgevers vaak voor flexibele contracten.

Door middel van payroll is het toch mogelijk om zowel flexibiliteit als zekerheid te bieden. Met payroll draag je het juridisch werkgeverschap over aan een payroll partner. Dit geeft jou als ondernemer de flexibiliteit die je nodig hebt en je kunt medewerkers tegelijkertijd zekerheid bieden zonder vast te zitten aan vaste contracten. Daarnaast wordt de complete loonadministratie uit handen genomen.

Door het overdragen van het juridisch werkgeverschap krijg je weer tijd en ruimte die je kunt investeren in je personeel en het uitbouwen van het bedrijf. Je krijgt weer ruimte voor de planning en communicatie naar je medewerkers. Voor je personeel verandert er op de werkvloer zelf niets. Je blijft je medewerkers nog steeds aansturen zoals je gewend bent.

3 Tips om een goed werkgever te worden

  • Een marktconform salaris mag je bij iedere werkgever verwachten, maar met (secundaire) arbeidsvoorwaarden kun je je als werkgever echt onderscheiden. Ga met je huidige medewerkers in gesprek over de arbeidsvoorwaarden. Vraag ze wat ze momenteel van de voorwaarden vinden en wat nog verbeterd kan worden om als werkgever aantrekkelijker te worden.
  • Bekijk de doorgroei- en ontwikkelingsmogelijkheden binnen je onderneming. Ga met je medewerkers in gesprek over de ambities die zij hebben. Een medewerker die intern doorstroomt is vele malen goedkoper dan een nieuwe medewerker die je moet werven, selecteren en inwerken.
  • Maak tijd voor een informeel gesprek met je medewerkers. Zo kom je te weten wat er speelt op de werkvloer. Bedank je medewerkers regelmatig voor hun inzet en spreek je waardering uit. Als input voor gesprekken met je medewerkers kun je eventueel gebruik maken van een doorlopend en laagdrempelig medewerkerstevredenheidsonderzoek.

Benieuwd of payroll ook een oplossing is voor jouw bedrijf?

Onze medewerkers bespreken graag vrijblijvend met jou de payroll-mogelijkheden binnen jouw bedrijf. Laat je gegevens achter op onze contactpagina en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

kim groot

bedankt voor jouw interesse in Payper.

Wanneer je je gegevens hieronder achterlaat neem ik binnenkort contact met je op om jouw wensen volledig vrijblijvend te bespreken.

Kim, relatiemanager bij Payper

Berichtdetails:

Datum publicatie: 19 juli, 2022
Gewijzigd: 13 april, 2023
Leestijd:
Categorie: ,