HR-trends & actualiteit

Corona toegangsbewijs op de werkvloer

Een restaurant, poppodium of sportschool komt je op dit moment niet meer in als je geen corona toegangsbewijs (CTB) kan laten zien. Maar hoe zit dat op je werk? Wat mag een werkgever wel en wat ook vooral níet vragen aan medewerkers als het corona en hun gezondheid betreft?

Leestijd ongeveer

Waarom CTB voor toegang tot de arbeidsplaats

Sommige werkgevers willen graag weten of hun werknemers zich hebben laten vaccineren. Zij hebben immers de zorgplicht om een veilige werkomgeving te creëren. De werkgever moet maatregelen treffen om de kans op besmetting met het coronavirus te verkleinen en een coronacheck kan daaraan bijdragen. Lastig dus als je niet weet waar je aan toe bent.

Er is een wetsvoorstel in de maak dat werkgevers de mogelijkheid moet gaan bieden om medewerkers op de werkvloer te kunnen controleren op hun corona toegangsbewijs. Met andere woorden; op dit moment mogen werkgevers dat nog niet. Momenteel ben je niet verplicht te antwoorden als je werkgever je vraagt of je bent gevaccineerd. Geef je wel antwoord, dan mag dat vanwege de AVG in geen geval worden vastgelegd.

In dit artikel

  • Waarom CTB voor toegang tot de arbeidsplaats?
  • Wat houdt het wetsvoorstel ‘Tijdelijke verbreding inzet CTB’s’ in?
  • De gevolgen van CTB-controle voor werkgevers

Wat houdt het wetsvoorstel ‘Tijdelijke verbreding inzet CTB’s’ in?

Volgens rijksoverheid.nl vindt pak ‘m beet 9% van alle besmettingen plaats op de werkvloer. Daarom wil het kabinet het mogelijk maken om het CTB op de werkvloer in te zetten. 

  • Het CTB wordt met het wetsvoorstel ‘Tijdelijke wet verbreding inzet CTB’s’ verplicht voor werknemers in sectoren waar het CTB ook aan bezoekers wordt gevraagd, zoals horeca, cultuur en niet essentiële detailhandel. 
  • Daarnaast wil het kabinet ook dat er een toegangsbewijsplicht voor werknemers komt op werkplekken waar het risico op besmettingen hoog is. Welke werkplekken dat precies zijn en wanneer de CTB-plicht in gaat, wordt later bepaald via ministeriele regelingen.

De gevolgen van CTB controle voor werkgevers

Werkgevers kunnen de controle van het CTB voor de medewerkers pas invoeren wanneer het wetsvoorstel definitief is. Ze mogen dus niet zelf tot de beslissing komen om hun medewerkers te controleren op de coronapas.

Mocht het wetsvoorstel worden aangenomen, dan kan een werkgever de werknemer toegang tot de arbeidsplaats ontzeggen wanneer er geen CTB getoond kan worden. En uiteindelijk, wanneer partijen niet tot een oplossing komen, kan dit mogelijk zelf leiden tot ontslag.

Wil je op de hoogte gehouden worden over deze en andere ontwikkelingen op het gebied van HR en werkgeverschap? Meld je dan aan voor onze maandelijkse NewsPayper

wil je een adviesgesprek met een van onze consultants?

We vertellen je graag vrijblijvend hoe wij ‘zorgeloos payrollen’ voor jou kunnen waarmaken. Een half uurtje is genoeg want een goed idee heb je zo uitgelegd. Laat jouw gegevens achter en wij nemen contact met je op.

kim groot

bedankt voor jouw interesse in Payper.

Wanneer je je gegevens hieronder achterlaat neem ik binnenkort contact met je op om jouw wensen volledig vrijblijvend te bespreken.

Kim, relatiemanager bij Payper

Berichtdetails:

Datum publicatie: 14 januari, 2022
Gewijzigd: 14 januari, 2022
Leestijd:
Categorie: ,