Wet- & regelgeving

De overheid alert op ‘creatieve omzeiling’ Wet Arbeidsmarkt in Balans

De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) is nu een gegeven. De wet is in het leven geroepen door Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en is op 1 januari 2020 in werking getreden

Leestijd ongeveer

De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) is nu een gegeven. De wet is in het leven geroepen door Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en is op 1 januari 2020 in werking getreden. Ondanks de uitgebreide communicatie vanuit de overheid zorgt de wet voor veel vragen en frustraties bij ondernemers. Zo wordt er nu al gesproken over het omzeilen van de wet, gelukkig zit de overheid er bovenop.

Werkgevers vinden manier om WAB te omzeilen

Werkgevers zijn nu al druk met het bedenken van creatieve manieren om de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) te omzeilen, zo constateert de vakbond FNV. Doel van de WAB is om de kloof tussen vaste en flexibele contracten kleiner te maken. De belangrijkste maatregelen uit het aangenomen wetsvoorstel hebben betrekking op de cumulatieve ontslaggrond, ketenregeling, transitievergoeding, WW-premie en oproepovereenkomst. Verder ontstaat er een helder verschil tussen payroll en uitzendwerk.

Een goede stap richting werknemers waar de wet voor meer zekerheid zorgt. Maar voorlopig zorgt de wet voor kopzorgen bij werkgevers. Vooral de nieuwe regels rondom de WW-premie zorgen ervoor dat het werkgeverschap flink duurder is geworden. Helaas is dit een uitnodiging voor werkgevers om te zoeken naar ontduikingsmogelijkheden, aldus FNV.

het belang van WAB regulering

Ontwijken van de regels is onwenselijk, aldus Minister Koolmees. Als bedrijven de nieuwe wet omzeilen dan worden werkgevers daar zeker op aangesproken. Minster Koolmees ziet in dat organisaties nu al op zoek zijn naar creatieve manieren om de WAB te omzeilen. Zo ontstaan nieuwe schijnconstructies om onder de regels uit te komen. De WAB vraagt daarom om regulering vanuit de overheid. Gelukkig geeft minister Koolmees gehoor aan dit verzoek.

De Wet Arbeidsmarkt in Balans moet het juist aantrekkelijker moet maken voor werkgevers om mensen een vaste baan aan te bieden. Gelukkig heeft de WAB wel een positief voorbeeld en zorgt het nu al voor meer vaste banen. Zo heeft de ANWB dankzij de financiële prikkels van de WAB, 250 man een contract voor onbepaalde tijd gegeven.

Wennen aan de WAB

Minister Koolmees erkent de wrijvingen die gepaard gaan met de invoering van de WAB. Een nieuwe wet is altijd wennen maar de bewindvoerder is bereid om te luisteren naar ‘echte’ kritiek. Daarnaast wil de minister de werking van de WAB meteen in kaart brengen. Zo wordt snel duidelijk of de wet het gewenste effect heeft. Zo niet dan kan er nog tijdig worden bijgestuurd mocht dat nodig zijn.

Ondanks deze goede voornemens is er vanuit ondernemers alsnog veel kritiek op de wet. Een goed voorbeeld zijn de horeca ondernemers, waar de verplichtingen van de WAB met stip bovenaan de zorgenlijst is gekomen. Als horeca ondernemer heb je te maken met pieken en dalen. Dat vraagt om een flexibiliteit, maar flexibiliteit wordt nu juist door de wet een stuk duurder en dat legt extra druk op de al teruglopende marge in de horeca.

De WAB is werkbaar

De WAB heeft een mooi doel voor ogen, de arbeidsmarkt in balans brengen. Deze balans is vooral gericht op de flexibilisering van de arbeidsmarkt, die volgens de wetgever compleet is doorgeslagen. Door flexibele en tijdelijke contracten duurder te maken worden werkgevers gestimuleerd om eerder een contract voor onbepaalde tijd aan te bieden. Een mooi streven wat tevens past bij de arbeidsmarkt van de toekomst. Want de arbeidsmarkt wordt alsmaar krapper. De taak van werkgevers ligt voortaan bij het vinden en binden van medewerkers: zij staan door de WAB op de eerste plaats.

Maar als werkgever wil je niet zomaar vaste contracten uitdelen. Ondanks de lagere WW-premie levert het meer werkgeversrisico’s op. Gelukkig blijft het nog steeds mogelijk om zekerheid te bieden zonder het verlies van flexibiliteit: Het Nieuwe Payroll van Payper maakt de WAB werkbaar. De werkgever houdt zijn flexibele schil, slagkracht, en beperkt tegelijk zijn risico’s. De medewerker heeft voortaan meer zekerheid, rechten en bouwt aan zijn toekomst. Omarm de WAB en investeer in mensen, niet in flexibiliteit.

BENIEUWD NAAR OPTIMALE PAYROLL VOOR JOUW BEDRIJF?

Onze medewerkers gaan graag met jou het gesprek aan over de mogelijkheden van optimale payroll dienstverlening binnen jouw bedrijf. Benieuwd wat een goede payrolling integratie binnen jouw bedrijf kan doen? Onze adviseurs staan geheel vrijblijvend voor jou klaar om hier een keer over te sparren!

Bronnen:
https://www.dvhn.nl/binnenland/
https://www.welingelichtekringen.nl/
https://accountantweek.nl/

wil je een adviesgesprek met een van onze consultants?

We vertellen je graag vrijblijvend hoe wij ‘zorgeloos payrollen’ voor jou kunnen waarmaken. Een half uurtje is genoeg want een goed idee heb je zo uitgelegd. Laat jouw gegevens achter en wij nemen contact met je op.

kim groot

bedankt voor jouw interesse in Payper.

Wanneer je je gegevens hieronder achterlaat neem ik binnenkort contact met je op om jouw wensen volledig vrijblijvend te bespreken.

Kim, relatiemanager bij Payper

Berichtdetails:

Datum publicatie: 16 januari, 2020
Gewijzigd: 16 januari, 2020
Leestijd:
Categorie: