Wet- & regelgeving

Gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof vanaf 2 augustus 2022

Tijdens Prinsjesdag 2021 werd het gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof aangekondigd. 2 Augustus 2022 is het zover: vanaf dan krijgen ouders de eerste 9 weken van het ouderschapsverlof via het UWV deels vergoed.

Leestijd ongeveer

In dit artikel:

 • Geboorteverlof
 • Aanvullend geboorteverlof
 • Betaald en onbetaald ouderschapsverlof
 • Geboorteverlof en ouderschapsverlof aanvragen

  Als je vader wordt, of als je partner een kind krijgt, brengt dit grote veranderingen met zich mee. Naast het feit dat het krijgen van een kind op zichzelf al life changing is, moeten er ook beslissingen worden genomen over hoe jullie de zorg voor de kleine gaan verdelen en hoeveel uren ieder van jullie gaat werken.

  In Nederland hebben zwangere vrouwen in totaal recht op 6 weken zwangerschapsverlof en 10 weken bevallingsverlof. Als vader, of partner, krijg je sinds 1 januari 2019, één werkweek geboorteverlof. Hoewel dit al beter is dan de twee dagen die partners voorheen kregen, is het nog altijd vrij kort om in je nieuwbakken gezin te weten hoe jullie de taken gaan verdelen.

  Dat vindt de overheid ook. Daarom heeft het kabinet ervoor gezorgd dat per 2 augustus 2022 beide ouders binnen het eerste jaar na de geboorte, 9 weken gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof op kunnen nemen. In dit artikel nemen we je mee in de regelingen voor ouderschapsverlof, geboorteverlof en aanvullend geboorteverlof voor partners.

  Geboorteverlof

  Zoals hierboven al genoemd, krijgen partners sinds 1 januari 2019 geen twee, maar vijf werkdagen vrij na de geboorte van hun kind. Het gaat hier om maximaal vijf werkdagen. Werkt de partner normaal gesproken 4 dagen per week, dan krijgt hij 4 dagen geboorteverlof. Het geboorteverlof bedraagt 100% van het dagloon en wordt betaald door de werkgever. Het geboorteverlof hoeft niet direct na de geboorte te worden opgenomen, maar wel uiterlijk binnen 4 weken na de geboorte.

  Aanvullend geboorteverlof

  Sinds 1 juli 2020 hebben partners ook recht op 5 weken aanvullend geboorteverlof. De partner kan ervoor kiezen om 5 weken in één keer op te nemen, of om het verlof verspreid over 6 maanden in te zetten. Wanneer een medewerker gebruik wil maken van het aanvullend verlof, kan hij/zij dit minimaal 4 weken voor aanvang van het verlof aanvragen. Voor dit aanvullend verlof krijgt de medewerker een uitkering van het UWV. Deze bedraagt 70% van het dagloon. Als werkgever heb je de mogelijkheid om dit aan te vullen tot 100%.

  geboorteverlof ouderschapsverlof tijdlijn 1

  Ouderschapsverlof

  In de huidige regeling (vóór 2 augustus 2022) kunnen beide ouders al 26 weken ouderschapsverlof opnemen voor het 8e levensjaar van hun kind. Dit ouderschapsverlof is onbetaald, tenzij hierover met de werkgever of binnen een cao andere afspraken zijn gemaakt. Wat er vanaf 2 augustus verandert, is dat beide ouders gedurende 9 weken 70% salaris doorbetaald kunnen krijgen via het UWV. Voorwaarde voor deze uitkering is dat het verlof in het eerste jaar na de geboorte van het kind wordt opgenomen.

  Het kabinet hoopt met deze regeling dat meer ouders gebruik zullen maken van het ouderschapsverlof, wat ten goede kan komen aan een betere verdeling van de zorg voor het kind en werk.

  Aanvullend geboorteverlof of ouderschapsverlof aanvragen

  Wanneer een medewerker gebruik wil maken van aanvullend geboorteverlof of betaald ouderschapsverlof vanaf 2 augustus, dan is het belangrijk om met de medewerker af te stemmen hoeveel uren per week hij/zij op wil nemen en binnen welke periode. Wanneer dit duidelijk is, dien je bij het UWV de uitkeringsaanvraag voor je medewerker in. Gaat het om payroll medewerkers in dienst bij Payper? Geef dan het aantal uren en de periode aan ons door. Payper vraagt dan de uitkering voor de medewerker bij het UWV aan.

  Op de hoogte blijven?

  Wil je graag op de hoogte blijven van gewijzigde wet- en regelgeving op het gebied van HR? Schrijf je dan in voor ons maandelijkse NewsPayper.

  wil je een adviesgesprek met een van onze consultants?

  We vertellen je graag vrijblijvend hoe wij ‘zorgeloos payrollen’ voor jou kunnen waarmaken. Een half uurtje is genoeg want een goed idee heb je zo uitgelegd. Laat jouw gegevens achter en wij nemen contact met je op.

  kim groot

  bedankt voor jouw interesse in Payper.

  Wanneer je je gegevens hieronder achterlaat neem ik binnenkort contact met je op om jouw wensen volledig vrijblijvend te bespreken.

  Kim, relatiemanager bij Payper

  Berichtdetails:

  Datum publicatie: 3 mei, 2022
  Gewijzigd: 16 februari, 2023
  Leestijd:
  Categorie: ,