Grootste krimp uitzendsector sinds jaren: Krapte of WABte?

blog edwin krapte wabte

Adithya Nanuru | 20 februari 2020 |

De eerste cijfers van periode 1 zijn door de ABU gepubliceerd en hieruit blijkt dat de start van 2020 dramatisch is. Het aantal uitzenduren daalde met 15% en de omzet daalde met 12%. Deze krimp hebben we sinds het crisisjaar 2009 niet meer gezien. Is de krimp te verklaren? Ligt het aan de krapte op de arbeidsmarkt, de conjunctuur of toch aan de WAB? Wim Davidse publiceerde eerder deze week deze stelling. Ik geef je graag mijn visie.

Krapte of WABte?

De krapte op de arbeidsmarkt is al langer gaande en deze krapte heeft daarmee al impact op het type contracten dat werkgevers bieden. Steeds minder contracten worden er getekend via uitzendbureau’s en steeds meer via eigen werving. De methode van werving is in de afgelopen jaren natuurlijk ook veel toegankelijker geworden. Bedrijven denken na over Employer Branding, beschikken sneller over vacature websites, eigen portals en social media is niet meer weg te denken voor het werven van nieuwe medewerkers. En wat denken we van de ontwikkeling op het gebied van ZZP? Door de nieuwe wet wordt alle flexibele arbeid, behalve ZZP’ers, duurder. Vergeet niet de invloed hiervan op de bovenstaande cijfers. Deze verschuivingen en de intrede van de WAB hebben daarom direct impact op het aantal uitzenduren.

Conjunctuur heeft tot op heden nog weinig impact op de arbeidsmarkt. Op een of andere manier raken alle grote gebeurtenissen ons minder. Trump, Brexit, Handelsverdragen en hiermee gepaard gaande conflicten. Laat me even duidelijk zijn, de groei neemt af, maar laten we eerlijk wezen. Wij zijn al heel wat jaren de weg omhoog aan het bewandelen. Dus mag het een keer iets minder gaan?

De WAB heeft bij een hoop werkgevers duidelijk iets teweeg gebracht. Allereerst de kosten omdat tijdelijk personeel een stuk duurder geworden is en daarmee ook de inhuur. Tariefsverhogingen van 7% tot 12 % zijn geen uitzondering en als je dat afzet tegen het zelf in dienst nemen, maken veel bedrijven hiermee hun rekensom compleet. Zelf aannemen is vaak de oplossing.

Flexibele schil is een noodzaak

Althans, dat lijkt. Ik denk dat dit voor de korte termijn interessant lijkt, maar op de lange termijn geen structurele oplossing biedt. Immers er is niet voor niets dat bedrijven vasthouden aan een flexibele schil, het is noodzakelijk. Niet omdat het zo lekker goedkoop was. Nee, omdat je als bedrijf je weerbaar en wendbaar moet maken. Je hebt te maken met de conjunctuur op de markt, snelle technologische ontwikkelingen en steeds meer directe en indirecte concurrentie. En dan vergeten we misschien nog wel het belangrijkste. Het hebben van personeel brengt risico’s met zich mee, is complex en kost veel geld om dit te organiseren. Ik denk dat de overheid maar ook veel bedrijven bovenstaande punten snel over het hoofd zien.

 

Edwin Schaap
CEO Payper

 

Adithya Nanuru

Business Development | Adithya helpt ondernemers en bedrijven met de transformatie van hun HR. Goed werkgeverschap, wet & regelgeving, groei, strategisch personeelsbeleid, employer brand en employee engagement zijn onderwerpen die vaak top of mind zijn, maar niet top op de agenda omdat "tijd" een grote drempel is.

Gerelateerd

Thuiswerken na Corona? We mogen terug naar kantoor, maar wat ga je anders doen?

Het advies om zo veel mogelijk thuis te werken komt ...

Samenwerken aan het re-integratietraject van je zieke medewerker

De re-integratie van langdurig zieke medewerkers en de Wet Verbetering ...

Payper stelt 2 ervaren directeuren aan

De juiste expertise, ongeacht de contractvorm. Het afgelopen jaar heeft ...

Onze klanten