HR-trends & actualiteit

Grootste krimp uitzendsector sinds jaren: Krapte of WABte?

De eerste cijfers van periode 1 zijn door de ABU gepubliceerd en hieruit blijkt dat de start van 2020 dramatisch is. Het aantal uitzenduren daalde met 15% en de omzet daalde met 12%. Deze krimp hebben we sinds het crisisjaar 2009 niet meer gezien

Leestijd ongeveer

De eerste cijfers van periode 1 zijn door de ABU gepubliceerd en hieruit blijkt dat de start van 2020 dramatisch is. Het aantal uitzenduren daalde met 15% en de omzet daalde met 12%. Deze krimp hebben we sinds het crisisjaar 2009 niet meer gezien. Is de krimp te verklaren? Ligt het aan de krapte op de arbeidsmarkt, de conjunctuur of toch aan de WAB? Wim Davidse publiceerde eerder deze week deze stelling. In dit artikel geeft Edwin Schaap vanuit Payper graag zijn visie.

Krapte of WABte?

De krapte op de arbeidsmarkt is al langer gaande en deze krapte heeft daarmee al impact op het type contracten dat werkgevers bieden. Steeds minder contracten worden er getekend via uitzendbureaus en steeds meer via eigen werving. De methode van werving is in de afgelopen jaren natuurlijk ook veel toegankelijker geworden. Bedrijven denken steeds meer na over Employer Branding. Ze beschikken steeds vaker over eigen vacature websites, zogenaamde werkgever portals waarbij social media niet meer weg is te denken voor het werven van nieuwe medewerkers.

En wat denken we van de ontwikkeling op het gebied van ZZP’ers? Door de nieuwe wet wordt alle flexibele arbeid, behalve ZZP’ers, duurder. Vergeet niet de invloed hiervan op de bovenstaande cijfers. Deze verschuivingen en de intrede van de Wet arbeidsmarkt in balans hebben daarom direct impact op het aantal uitzenduren.

Conjunctuur heeft tot op heden nog weinig impact op de arbeidsmarkt. Op een of andere manier raken alle grote gebeurtenissen ons minder. Trump, Brexit, handelsverdragen en hiermee gepaard gaande conflicten. Laat me even duidelijk zijn, de groei neemt af, maar laten we eerlijk wezen, wij zijn al heel wat jaren de weg omhoog aan het bewandelen. Dus mag het een keer iets minder gaan?

De WAB heeft bij een hoop werkgevers duidelijk iets teweeg gebracht. Allereerst de kosten omdat tijdelijk personeel een stuk duurder geworden is en daarmee ook de inhuur. Tariefsverhogingen van 7% tot 12% zijn geen uitzondering en als je dat afzet tegen het zelf in dienst nemen, maken veel bedrijven hiermee hun rekensom compleet. Zelf aannemen is vaak de oplossing.

Flexibele schil is een noodzaak

Het lijkt er inmiddels op dat een flexibele schil een noodzaak is. Ik denk dat dit voor de korte termijn interessant lijkt, maar op de lange termijn geen structurele oplossing biedt. Immers het is niet voor niets dat bedrijven vasthouden aan een flexibele schil. Het is gewoon noodzakelijk geworden.

Niet omdat het goedkoop is, maar omdat je je als bedrijf weerbaar en wendbaar moet maken. Je hebt te maken met de conjunctuur op de markt, snelle technologische ontwikkelingen en steeds meer directe en indirecte concurrentie. En dan vergeten we misschien nog wel het belangrijkste: het hebben van personeel brengt risico’s met zich mee, is complex en kost veel geld om dit te organiseren. Ik denk dat de overheid maar ook veel bedrijven bovenstaande punten over het hoofd zien met alle gevolgen van doen.

Benieuwd naar mogelijkheden voor jouw bedrijf?

Ben je benieuwd waar voor jouw bedrijf de mogelijkheden liggen? Onze medewerkers gaan graag met jou het gesprek aan over de mogelijkheden van optimale payrolling dienstverlening binnen jouw bedrijf om optimaal gebruik te maken van een flexibele schil. Benieuwd wat een goede payrolling integratie binnen jouw bedrijf kan doen? Onze adviseurs staan geheel vrijblijvend voor jou klaar om hier een keer over te sparren!

wil je een adviesgesprek met een van onze consultants?

We vertellen je graag vrijblijvend hoe wij ‘zorgeloos payrollen’ voor jou kunnen waarmaken. Een half uurtje is genoeg want een goed idee heb je zo uitgelegd. Laat jouw gegevens achter en wij nemen contact met je op.

kim groot

bedankt voor jouw interesse in Payper.

Wanneer je je gegevens hieronder achterlaat neem ik binnenkort contact met je op om jouw wensen volledig vrijblijvend te bespreken.

Kim, relatiemanager bij Payper

Berichtdetails:

Datum publicatie: 20 februari, 2020
Gewijzigd: 20 februari, 2020
Leestijd:
Categorie: