HR-trends & actualiteit

HR-trends 2018 | Besparen op personeelskosten

Naast inzicht, hebben verschillende invloedsfactoren als automatisering en decentralisatie besparingen op personeelskosten tot gevolg. Dit kan echter leiden tot ongeregeldheden en onwelkome veranderingen binnen de organisatie. Hoe pak je deze ontwikkelingen als HR professional aan?

Leestijd ongeveer

De menselijke factor weer centraal dankzij HR analytics

HR professionals maken zich minder zorgen over de economische omstandigheden. Opvallend steeg wel het percentage respondenten dat zich zorgen maakt over het te besteden budget binnen hun bedrijf en de gevolgen daarvan op de te behalen doelstellingen. Deze zorg staat zelfs met stip op één.

Naast de zorgen rondom het besteedbaar budget groeit voor het tweede jaar op rij de angst om bij te blijven met professionele kennis en competenties. Deze zorg is goed voor een tweede plek. HR professionals zijn vooral bang om achter te raken met hun kennis van het eigen vakgebied. Nieuw in deze lijst is HR analytics, een onderwerp dat naar verwachting de komende jaren steeds actueler wordt. Inzicht is immers nodig om onderbouwde keuzes te maken, met name als het gespitst is op kostenbesparing.

Naast inzicht, hebben verschillende invloedsfactoren als automatisering en decentralisatie besparingen op personeelskosten tot gevolg. Dit kan echter leiden tot ongeregeldheden en onwelkome veranderingen binnen de organisatie. Hoe pak je deze ontwikkelingen als HR professional aan?

Besparen op kosten prima, maar niet op productiviteit

Met de juiste kostenbesparing is an sich niets mis, maar het is belangrijk dat kostenbesparingen niet ten koste gaan van de productiviteit en continuïteit. Om dit te voorkomen is het essentieel om de inzet van personeel te optimaliseren, oftewel na te denken over duurzame inzetbaarheid van personeel. Het efficiënt inzetten van personeel begint met inzichten en zorgt voor weerbaarheid bij veranderingen door automatisering, decentralisatie of bezuinigingen.

Hoewel HR-professionals zich meer bewust lijken van de impact van automatisering op hun vakgebied en/of functie, daalden de zorgen rondom dit thema van 23% in 2016 tot 16% in 2017. “Dat de zorgen rondom automatisering afnemen, terwijl de impact toeneemt kan goed betekenen dat HR-professionals inzien dat er voor de banen die verdwijnen, weer andere terugkomen. Door het oprukken van informatietechnologie in de HR, wordt er meer geïnvesteerd in HR Technologie zoals een digitaal HR platform, ” aldus Hans van der Spek, manager kenniscentrum HCM bij Berenschot.

on40sa1@2x

Dankzij analytics en met name automatisering komt de kern van HRM – de menselijke factor – weer meer centraal te staan.

Onderbouwde keuzes dankzij HR analytics

HR Technologiedoor middel van een HR systeem en daarmee dus digitalisering van HRM wordt vaak ingezet om kosten te besparen. Taken en/of functies verschuiven en het is ook weer een bron voor nieuwe functies. Het geeft HRM’ers bovendien extra mogelijkheden in handen om het verschil te maken op een hoger niveau. Om van meerwaarde te zijn heeft HR inzichten nodig: zogenaamde HR analytics.

HR analytics is het analyseren om beter te presteren. Met de juiste informatie en analyses heb je inzicht in de potentie en prestaties van de medewerkers en leidinggevenden. Het geeft inzichten voor onderbouwde beslissingen met betrekking tot de HR-strategie, strategische personeelsplanning, recruitment en talent ontwikkeling.

Een gevolg van juiste interpretatie van deze data kan zijn het realiseren van een kostenbesparing, maar dit is echter niet het enige voordeel. Concreet levert goede HR analytics naast kostenbesparing, een omzetverhoging, minder uitval in productie en in het bijzonder beter inzicht in de daadwerkelijke personeelskosten op. Dankzij analytics en met name automatisering komt de kern van HRM – de menselijke factor – weer meer centraal te staan. Want aan het eind van de rit resteren een aantal relevante zaken die de technologie niet over kan nemen en wordt de rol van de menselijke kant juist groter door de techniek.

Ga de uitdaging aan!

Wij adviseren HR professionals om de analytics uitdaging aan te gaan. HR analytics met behulp van een digitaal HR systeem is voortaan voor iedere organisatie toegankelijk. De meerwaarde is duidelijk, echter het analyseren en vervolgens handelen op basis van de data is een uitdaging. Wij hebben daarom enkele tips om je op weg te helpen.

  • Investeer in jezelf: zorg dat je in staat bent de beschikbare data te interpreteren, te visualiseren en te vertalen in concrete acties. Zo ben je klaar voor de toekomst.
  • Manage je data: zorg voor goede toegankelijke data, waterdichte data- en privacybescherming en – het inrichten van – een goede databibliotheek. Overzicht in de inzichten.
  • Investeer in HR-tools en -systemen: tools voor het management die inzichten opleveren om de prestaties van mens en organisatie continu te verbeteren. Gemak dient de mens, technologie helpt daarbij.

HR inzichtelijk en gemakkelijk met PayperOne

PayperOne is ons in eigen beheer ontwikkelde payroll platform met als doel HR inzichtelijk en gemakkelijk te maken. Dat doel hebben we behaald! We hebben PayperOne zo ingericht dat je altijd een goed overzicht en inzicht hebt van alle HR processen en natuurlijk de kosten. Met PayperOne sla je direct 3 vliegen met 1 klap:

Door de handige dashboarding is het interpreteren van data gemakkelijk. In PayperOne wordt alle data veilig beheerd. Dankzij de intelligente functies binnen PayperOne is het gemakkelijk om inzichten en rapportages op te stellen die bijdragen aan het verbeteren van de organisatie.

We gaan graag met u het gesprek aan over het personeelsbudget en HR analytics. Benut de voordelen en leer wat het kan betekenen voor uw organisatie!

Onze adviseurs staan voor u klaar.

wil je een adviesgesprek met een van onze consultants?

We vertellen je graag vrijblijvend hoe wij ‘zorgeloos payrollen’ voor jou kunnen waarmaken. Een half uurtje is genoeg want een goed idee heb je zo uitgelegd. Laat jouw gegevens achter en wij nemen contact met je op.

kim groot

bedankt voor jouw interesse in Payper.

Wanneer je je gegevens hieronder achterlaat neem ik binnenkort contact met je op om jouw wensen volledig vrijblijvend te bespreken.

Kim, relatiemanager bij Payper

Berichtdetails:

Datum publicatie: 7 maart, 2018
Gewijzigd: 7 maart, 2018
Leestijd:
Categorie: