Wet- & regelgeving

HR-wetswijzigingen arbeidscontracten per 1 augustus 2022

Vanaf 1 augustus 2022 wijzigen de regels rondom het studiekostenbeding en het nevenwerkzaamhedenbeding. Met deze wetgeving wordt het voor medewerkers duidelijker wat ze mogen verwachten van hun werkgever. Verplichte scholing mag niet meer in rekening worden gebracht bij de medewerker. En het is medewerkers wettelijk toegestaan om meerdere banen te hebben.

Leestijd ongeveer

Heb je een studiekostenbeding of verbod op nevenwerkzaamheden opgenomen in je arbeidsovereenkomsten? Met ingang van 1 augustus verandert er rondom deze zaken het één en ander.

Vanaf deze datum treedt de Wet transparante- en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in werking. Deze wet moet ervoor zorgen dat de arbeidsvoorwaarden voor werknemers inzichtelijker worden. Werknemers weten zo beter waar ze aan toe zijn. De wet omvat verschillende onderdelen. In dit artikel gaan we in op de maatregelen met betrekking tot het studiekostenbeding en het verbod op nevenwerkzaamheden.

Studiekostenbeding

Bij een studiekostenbeding spreek je met je medewerker af dat bepaalde studiekosten geheel of gedeeltelijk worden terugbetaald op het moment dat de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd. In de nieuwe wet wordt onderscheid gemaakt tussen verplichte- en niet-verplichte scholing.

Verplichte of niet-verplichte scholing

Onder verplichte scholing wordt scholing verstaan die noodzakelijk is voor het uitvoeren van de functie van de werknemer. Voortaan is bij wet geregeld dat verplichte scholing kosteloos ter beschikking wordt gesteld. Vanaf 1 augustus mag de werkgever deze dus niet meer op de werknemer verhalen. Naast de kosten voor de scholing zelf, vallen ook studiematerialen zoals boeken en reiskosten onder de regeling.

Ook moet de werknemer in de gelegenheid worden gesteld om de scholing tijdens werktijd te kunnen volgen. De tijd die hij daarvoor nodig heeft moet worden beschouwd als werktijd.

Voorbeelden (verplichte) kosteloze scholing:

  • Het heftruckcertificaat van een magazijnmedewerker verloopt. Om zijn werk uit te kunnen blijven voeren heeft hij dit certificaat nodig.
  • Een van je medewerkers volgt een cursus Frans op kosten van het bedrijf, zodat hij je Franstalige klanten beter te woord kan staan.
  • Je bedrijf gaat werken met een nieuw ERP-systeem. Om hiermee te leren werken volgen een aantal van je medewerkers een training.

Ben je als werkgever niet verplicht om de scholing aan de medewerker aan te bieden? Dan blijft het studiekostenbeding geldig.

Verbod op nevenwerkzaamheden

Het komt steeds vaker voor dat medewerkers naast hun gewone baan, bijvoorbeeld een dag in de week, nog ergens anders of voor zichzelf werken. Het verbod op nevenwerkzaamheden dat in veel arbeidsovereenkomsten is opgenomen, kan beperkend werken voor deze medewerkers. Vanaf 1 augustus is zo’n verbod op nevenwerkzaamheden alleen nog maar geldig als er een goede, objectieve reden voor wordt gegeven. Die reden kan al in de arbeidsovereenkomst worden opgegeven, maar mag ook worden medegedeeld op het moment dat een medewerker toestemming vraagt om nevenwerkzaamheden uit te mogen voeren.

Alleen op grond van deze redenen mogen nevenwerkzaamheden vanaf 1 augustus worden geweigerd:

  • het vermijden van belangenconflicten
  • de bescherming van vertrouwelijkheid van bedrijfsinformatie
  • gezondheid en veiligheid
  • de integriteit van overheidsdiensten

Uitgangspunt van de wetswijziging is dat het werknemers is toegestaan om meerdere banen te hebben. Heb je in jouw arbeidsovereenkomsten een algemeen verbod op nevenwerkzaamheden opgenomen? Dan is dit beding vanaf 1 augustus nietig.

Voorzie je problemen bij een verzoek om nevenwerkzaamheden uit te mogen voeren? Ga dan na of dit onder één van bovenstaande rechtvaardigheidsgronden valt en licht deze reden toe aan de betreffende medewerker. Net als in de huidige wetgeving heeft de medewerker het recht om de beslissing via de rechter aan te vechten.

Behoefte aan HR-ondersteuning?

Kost het je veel tijd om de veranderende wetgeving bij te houden? Wij kunnen je helpen door de HR-administratie van je over te nemen. Hoeveel we overnemen, bepalen we in samenspraak met jou. We gaan graag vrijblijvend met je in gesprek om de mogelijkheden te bespreken. Vul het contactformulier in, dan nemen we zo spoedig mogelijk – op werkdagen – contact met je op.

wil je een adviesgesprek met een van onze consultants?

We vertellen je graag vrijblijvend hoe wij ‘zorgeloos payrollen’ voor jou kunnen waarmaken. Een half uurtje is genoeg want een goed idee heb je zo uitgelegd. Laat jouw gegevens achter en wij nemen contact met je op.

kim groot

bedankt voor jouw interesse in Payper.

Wanneer je je gegevens hieronder achterlaat neem ik binnenkort contact met je op om jouw wensen volledig vrijblijvend te bespreken.

Kim, relatiemanager bij Payper

Berichtdetails:

Datum publicatie: 11 juli, 2022
Gewijzigd: 16 februari, 2023
Leestijd:
Categorie: ,