Investeer jij in werkplezier? Simpel maar effectief tegen werkstress

19 november was het Internationale mannendag. Dat hebben we gemerkt bij Payper! Alle mannen zijn echt in het zonnetje gezet; bij binnenkomst werd ik behandeld als een koning. Een witte loper was uitgerold. De jas en tas werden aangenomen en naar mijn werkplek gebracht, daar kreeg ik nog een kopje koffie met een lekkere koek. In de ochtend werden de mannen bij elkaar geroepen en kregen we het ‘Boek voor Mannen’. Aan het einde van de dag nog een goed verzorgde borrel met natuurlijk bier en borrelnoten. Dankzij de aandacht die voor mij getoond werd, heb ik me de gehele dag speciaal gevoeld!

Deze actie vanuit afdeling HR was natuurlijk niet zonder reden. Het doel van deze actie: het werkplezier te vergroten en oprechte aandacht geven aan de werknemers. Ik kan je vertellen, dat is gelukt!

Aandacht, steun en vrijheid
Mogelijk merk je het zelf, de grens tussen werk en privé vervaagt en de werkdruk neemt toe. Op zich is dat geen probleem. Werkdruk kan mensen creatief maken en een positieve stimulans zijn in het werk. Het gaat erom dat gezonde werkdruk niet omslaat in ongezonde werkstress. Dit kun je als werkgever voorkomen.

Hoewel het stresscijfer in Nederland relatief laag is ten opzichte van andere landen, blijkt uit onderzoek dat in 20 procent van de gevallen de stress zo erg is dat de werknemer overweegt om van baan te veranderen. Dat is niet alleen verontrustend, maar ook zonde van het geld. In 2016 kostten de negen miljoen door stress verzuimde werkdagen het bedrijfsleven namelijk 2,5 miljard euro. Hoe kun je als werkgever nou een werknemer helpen minder stress te ervaren? Investeer in werkplezier! Onderzoek wijst uit dat investeren in werkplezier loont. Werknemers die meer aandacht, vrijheid, steun en ruimte voor ontwikkeling ervaren, hebben meer plezier in hun werk en vallen minder snel uit.

Aan de slag
Investeren in werkplezier loont en het hoeft helemaal niet lastig te zijn. Ik heb daarom enkele tips op een rijtje gezet:

Ronnie van Dijk

Online Marketeer

 • Zet je medewerkers in het zonnetje

  Door het jaar zijn er verschillende bijzondere dagen waarop je kunt inhaken om je medewerkers in het zonnetje te zetten. Doe dit op dagen die medewerkers niet verwachten. Denk daarbij aan ‘warme truiendag’ of ‘complimentendag’. Met een beetje creativiteit kun je deze dag leuk aankleden zonder veel kosten te maken. Onder de streep levert het alleen maar op!

 • Kom in beweging

  Door sport en beweging wordt het stressniveau verlaagd en komt het gelukshormoon vrij. Sporten maakt je sterker en fitter, waardoor je zelfvertrouwen stijgt. En dat werkt weer door in de prestaties op het werk. Om als werkgever hierin te voorzien kun je korting geven op een sportabonnement of ga gezamenlijk sporten en richt een hardloopclubje op. Je kunt ook de werkplek inrichten om bewegen te motiveren, denk daarbij aan een een sta/zit bureau of een bureaufiets.

 • Verlicht je medewerker

  Licht is enorm belangrijk op de werkplek. Dankzij licht wordt je lichaam geactiveerd om in actie te komen. In de avond tijdens de schemer wordt juist melatonine, het slaaphormoon, aangemaakt. Het is dus belangrijk dat een werkomgeving licht genoeg is. Plaats bureaus dichtbij het raam, zorg er bijvoorbeeld voor dat tl-buizen worden vervangen door daglichtlampen. Hierdoor worden werknemers vitaler en krijgen ze minder last van hun ogen.

 • Fruit van de zaak

  Het is aangetoond dat het ziekteverzuim lager ligt bij gezonde werknemers en dat vitaliteit van grote invloed is op de productiviteit. Als werkgever kun je hier goed in voorzien. Vaak wordt en op basis van gemak gekozen voor een ongezonde maaltijd. Maak het daarom voor werknemer makkelijk om gezond te eten. Zet in de kantine of keuken een fruitmand, een goede en vrijwillige stimulans om medewerkers gezonder te laten snacken.

 • Biedt flexibiliteit

  Werknemers waarderen vrijheid en eigen verantwoordelijkheid. Geef ze hiervoor de ruimte. Om de kans op stress te verlagen, is het belangrijk dat een werknemer zelf kan kiezen waar hij of zij werkt. Door het aanbieden van flexibele werkplekken en de mogelijkheid om thuis te werken geef je de medewerker flexibiliteit en vertrouwen. Zo voorkom je tevens irritaties op de werkvloer zoals last van geluidsoverlast of een gebrek aan concentratie door kletsende collega’s.