Werkgeluk

Investeer jij in werkplezier? Simpel maar effectief tegen werkstress

19 november was het Internationale mannendag. Dat hebben we gemerkt bij Payper! Alle mannen zijn echt in het zonnetje gezet; bij binnenkomst werd ik behandeld als een koning. Een witte loper was uitgerold. De jas en tas werden aangenomen en naar de werkplek gebracht, waar we een kopje koffie met een lekkere koek kregen.

Leestijd ongeveer

Later die ochtend werden de mannen bij elkaar geroepen en kregen we het ‘Boek voor Mannen’. Aan het einde van de dag nog een goed verzorgde borrel met natuurlijk bier en borrelnoten. Dankzij de aandacht die voor mij getoond werd, heb ik me de gehele dag speciaal gevoeld!

Deze actie vanuit afdeling HR was natuurlijk niet zonder reden. Het doel van deze actie: het werkplezier vergroten en oprechte aandacht geven aan de (mannelijke) werknemers. Ik kan je vertellen, dat is gelukt!

ontvangst mannendag
img 8118

Aandacht, steun en vrijheid

Mogelijk merk je het zelf. De grens tussen werk en privé vervaagt en de werkdruk neemt toe. Op zich is dat geen probleem. Werkdruk kan mensen creatief maken en een positieve stimulans zijn in het werk. Het gaat erom dat gezonde werkdruk niet omslaat in ongezonde werkstress. Dit kun je als werkgever voorkomen.

Hoewel het stresscijfer in Nederland relatief laag is ten opzichte van andere landen, blijkt uit onderzoek dat in 20 procent van de gevallen de stress zo erg is dat de werknemer overweegt om van baan te veranderen. Dat is niet alleen verontrustend, maar ook zonde van het geld. In 2016 kostten de negen miljoen door stress verzuimde werkdagen het bedrijfsleven namelijk 2,5 miljard euro.

Hoe kun je als werkgever nou een werknemer helpen minder stress te ervaren? Probeer eens te investeren in werkplezier! Onderzoek wijst uit dat investeren in werkplezier loont. Werknemers die meer aandacht, vrijheid, steun en ruimte voor ontwikkeling ervaren, hebben meer plezier in hun werk en vallen minder snel uit.

Ga zelf aan de slag met deze tips

Investeren in werkplezier loont en het hoeft helemaal niet lastig te zijn. Ik heb daarom enkele tips op een rijtje gezet:

Zet je medewerkers in het zonnetje

Door het jaar zijn er verschillende bijzondere dagen waarop je kunt inhaken om je medewerkers in het zonnetje te zetten. Doe dit op dagen die medewerkers niet verwachten. Denk daarbij aan ‘warme truiendag’ of ‘complimentendag’. Met een beetje creativiteit kun je deze dag leuk aankleden zonder veel kosten te maken. Onder de streep levert het alleen maar op!

Kom in beweging

Door sport en beweging wordt het stressniveau verlaagd en komt het gelukshormoon vrij. Sporten maakt je sterker en fitter, waardoor je zelfvertrouwen stijgt. En dat werkt weer door in de prestaties op het werk. Om als werkgever hierin te voorzien kun je een sport abonnement faciliteren of gezamenlijk gaan sporten door het oprichten van een hardloopclubje. Je kunt ook de werkplek inrichten om bewegen te motiveren, denk daarbij aan een sta/zit bureau of een bureaufiets.

Verlicht je medewerker

Licht is enorm belangrijk op de werkplek. Dankzij licht wordt je lichaam geactiveerd om in actie te komen. In de avond tijdens de schemer wordt juist melatonine, het slaaphormoon, aangemaakt. Het is dus belangrijk dat een werkomgeving licht genoeg is. Plaats bureaus dichtbij het raam, zorg er bijvoorbeeld voor dat tl-buizen worden vervangen door daglichtlampen. Hierdoor worden werknemers vitaler en krijgen ze minder last van hun ogen en worden ze minder snel vermoeid.

Fruit van de zaak

Het is aangetoond dat het ziekteverzuim lager ligt bij gezonde werknemers en dat vitaliteit van grote invloed is op de productiviteit. Als werkgever kun je hier vrij gemakkelijk in voorzien. Vaak wordt er op basis van gemak gekozen voor een ongezonde maaltijd of snack. Maak het daarom voor werknemers makkelijker om gezond te eten. Zet in de kantine of keuken een fruitmand wat een goede en vrijwillige stimulans is om medewerkers gezonder te laten snacken.

Bied flexibiliteit

Werknemers waarderen vrijheid en eigen verantwoordelijkheid. Geef ze hiervoor de ruimte. Om de kans op stress te verlagen, is het belangrijk dat een werknemer zelf kan kiezen waar hij of zij werkt. Door het aanbieden van flexibele werkplekken en de mogelijkheid om thuis te werken geef je de medewerker flexibiliteit en vertrouwen. Zo voorkom je tevens irritaties op de werkvloer zoals last van geluidsoverlast of een gebrek aan concentratie door kletsende collega’s.

wil je een adviesgesprek met een van onze consultants?

We vertellen je graag vrijblijvend hoe wij ‘zorgeloos payrollen’ voor jou kunnen waarmaken. Een half uurtje is genoeg want een goed idee heb je zo uitgelegd. Laat jouw gegevens achter en wij nemen contact met je op.

kim groot

bedankt voor jouw interesse in Payper.

Wanneer je je gegevens hieronder achterlaat neem ik binnenkort contact met je op om jouw wensen volledig vrijblijvend te bespreken.

Kim, relatiemanager bij Payper

Berichtdetails:

Datum publicatie: 23 november, 2018
Gewijzigd: 23 november, 2018
Leestijd:
Categorie: