HR-trends & actualiteit

Krijg tot wel 1000 euro voor het volgen van een opleiding

Met de komst van het STAP-budget is het vanaf nu een stuk duidelijker welk bedrag aan studiekosten je van de overheid terug krijgt.

Leestijd ongeveer

Sinds 1 maart dit jaar is het mogelijk om voor maximaal €1.000 per jaar op kosten van de rijksoverheid een cursus of opleiding te volgen. Hiervoor heeft de overheid het STAP-budget in het leven geroepen.

Waarom STAP-budget?

De afkorting “STAP” staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie. Met deze subsidie wil de overheid werkenden en werkzoekenden meer invloed geven op de ontwikkeling van hun loopbaan en daarmee hun positie op de arbeidsmarkt helpen verbeteren. De cursussen, trainingen en opleidingen kunnen gebruikt worden om een baan te behouden of om een nieuwe baan te vinden.

Eerder was het ook al mogelijk om studiekosten terug te vragen via de belastingaangifte. Maar, omdat het het vooraf nog niet duidelijk was hoeveel je van de Belastingdienst terug zou krijgen en omdat de studiekosten eerst voorgeschoten moesten worden, wierp dit vooral voor mensen met lagere inkomens een drempel op. Het STAP-budget vervangt sinds 1 maart 2022 de fiscale aftrek studiekosten. De overheid hoopt dat met de komst van het STAP-budget meer mensen een cursus, training of opleiding zullen gaan volgen

In dit artikel:

  • Waarom STAP-budget?
  • Voor wie is het STAP-budget?
  • Hoe vraag je STAP-budget aan?
  • Wat nog meer over het STAP-budget?

Voor wie is het STAP-budget?

Het STAP-budget is bedoeld voor werkenden en werkzoekenden. Om in aanmerking te komen voor het STAP-budget moet je daarom voldoen aan de volgende eisen:
Je bent minimaal 18 jaar en hebt nog niet de AOW-gerechtigde leeftijd
Jij of je partner hebben de Nederlandse- of een Europese Nationaliteit
Je hebt in de afgelopen 27 maanden minstens 6 maanden in NL gewoond, gewerkt of een uitkering ontvangen.

Om het STAP-budget te ontvangen hoef je de keuze van je training of opleiding niet te motiveren. Ook zijn je werksituatie, inkomen en of je al dan niet een uitkering ontvangt, niet van belang.

De training, cursus of opleiding zelf moet wel aan bepaalde eisen voldoen. Deze moet zijn opgenomen in het scholingsregister van het UWV.

Hoe vraag je het STAP-budget aan?

Via de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie en een link naar de website van het UWV om het STAP-budget aan te vragen.

Om te voorkomen dat het jaarlijkse budget voor de subsidie in een klap door vroege vogels wordt verbruikt, zijn er tijdvakken van 2 maanden ingesteld. Het jaarlijkse budget wordt hierdoor evenredig over deze tijdvakken verdeeld. Wanneer het budget van het huidige tijdvak is verbruikt, dan moet je wachten met je aanvraag tot het volgende tijdvak. Op alle UWV-pagina’s over het STAP-budget staat bovenaan aangegeven wanneer er geen budget meer beschikbaar is en wanneer de volgende aanvraagperiode start.

Check vooraf of de training of opleiding van jouw keuze ook in het scholingsregister terug te vinden is. Tip: Probeer verschillende zoekwoorden. Voor “grafisch vormgever” krijg je bijvoorbeeld andere resultaten dan voor “grafische vormgeving”.

Wat moet ik verder nog weten over het STAP-budget?

  • Dit jaar is er 160 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het STAP-budget, hiermee kunnen minimaal 160.000 mensen gebruik maken van de regeling. De komende jaren wordt het jaarlijkse totale budget verhoogd naar 200 miljoen euro per jaar.
  • Je kunt 1x per jaar gebruik maken van het STAP-budget. Heb je dit jaar STAP-budget gekregen, dan kom je pas volgend jaar weer in aanmerking voor een nieuwe aanvraag.
  • Ook als je een deel van je studiekosten kunt declareren bij je werkgever, dan kun je voor het restant een aanvraag voor STAP-budget indienen. De studie moet dan wel in het scholingsregister zijn opgenomen.
  • Het STAP-budget wordt overgemaakt door het UWV aan het opleidingsinstituut waar je de training, cursus of opleiding gaat volgen.
  • Het STAP-budget is geen lening, maar een gift.

Meer informatie over het STAP-budget is te vinden op de website van het UWV en Rijksoverheid.

julian hanslmaier xjhvxmrxfgm unsplash

wil je een adviesgesprek met een van onze consultants?

We vertellen je graag vrijblijvend hoe wij ‘zorgeloos payrollen’ voor jou kunnen waarmaken. Een half uurtje is genoeg want een goed idee heb je zo uitgelegd. Laat jouw gegevens achter en wij nemen contact met je op.

kim groot

bedankt voor jouw interesse in Payper.

Wanneer je je gegevens hieronder achterlaat neem ik binnenkort contact met je op om jouw wensen volledig vrijblijvend te bespreken.

Kim, relatiemanager bij Payper

Berichtdetails:

Datum publicatie: 9 maart, 2022
Gewijzigd: 13 februari, 2023
Leestijd:
Categorie: