bedankt voor jouw interesse in Payper.
Kim, relatiemanager bij Payper
HR-trends & actualiteit
Hoe komt het dat zo veel Nederlanders minder dan 5 dagen per week werken? Als we voor elkaar zouden kunnen krijgen dat meer Nederlanders meer uren gaan werken, zouden we dan een deel van de krapte op kunnen lossen?
Leestijd ongeveer
Dat er een groot tekort aan personeel is, is nu overal te merken. Eind maart dit jaar stonden in alle bedrijfstakken meer vacatures open dan in het laatste kwartaal van vorig jaar. Tegelijkertijd werken nergens anders in Europa meer mensen parttime dan in Nederland. Hoe komt het dat zo veel Nederlanders minder dan 5 dagen per week werken? Als we voor elkaar zouden kunnen krijgen dat meer Nederlanders meer uren gaan werken, zouden we dan een deel van de krapte op kunnen lossen?
Volgens cijfers van het CBS werkten in het eerste kwartaal van dit jaar bijna evenveel mensen parttime als fulltime, namelijk 4,5 miljoen parttimers tegen 4,9 miljoen fulltimers.
Van alle landen in Europa, zijn Nederlanders dus kampioen deeltijdwerken. Zowel mannen als vrouwen in Nederland, werken het meest parttime in heel Europa. Hoe is dit zo ontstaan? Op deze vraag geeft Maarten Klomps, Manager van SecondJob.nl, aan dat er verschillende redenen en oorzaken aan ten grondslag liggen. Grofweg kunnen we de redenen voor parttime werkenParttime Werken: Flexibiliteit en Voordelen voor Werkgevers en Werknemers H1: Wat Is Parttime Werken? Parttime werken is een werkregeling waarbij verdelen in vier categorieën:
Wanneer een eerste kind op komst is, bespreken ouders vaak wat voor hen de beste optie is voor na het zwangerschaps- en/of ouderschapsverlof. Gaat het kind naar de opvang, voor hoeveel dagen, wat kost de kinderopvang en hoeveel uren blijven beide ouders werken, zijn vragen die beantwoord moeten worden. Omdat de loonkloof tussen mannen en vrouwen relatief groot is, is de conclusie van deze rekensom vaak dat het voordeliger is als de moeder minder gaat werken, vergeleken met de kosten voor een extra dag kinderopvang.
Een andere reden is dat medewerkers in voorgaande functies al minder uren werkten, daar hun uitgavenpatroon op hebben aangepast en er daarom geen behoefte aan hebben om meer uren te werken. In veel sectoren zoals bijvoorbeeld de zorg of het onderwijs, wordt vaak een dermate hoge werkdruk ervaren, dat ook veel medewerkers ervoor kiezen parttime te werken.
Op het moment dat toeslagontvangers meer uren werken en daardoor meer gaan verdienen, worden zij vaak gekort op hun toeslagen. Voor bijvoorbeeld alleenstaande moeders is het vaak een ingewikkelde puzzel wanneer zij meer uren willen gaan werken. Vragen als “Hoeveel salaris ga ik ontvangen als ik meer uren werk?” en “Hoeveel kinderopvangtoeslag ontvang ik als ik meer ga verdienen?” houden veel toeslagontvangers bezig. Om te weten te komen dat ze uiteindelijk netto niet juist mínder overhouden, is het belangrijk om het hele plaatje duidelijk te krijgen. Meer uren werken loont in dit geval daarom niet altijd.
“Nieuwe generaties denken echt anders over werk”, ziet Maarten Klomps van SecondJob.nl. Zij willen graag voor verschillende werkgevers werken, omdat ze meer variatie in hun werk zoeken. Vrijheid om hun werk te doen op de manier zoals zij dat willen, is voor deze generatie erg belangrijk. Ruim een kwart van de werkenden, geboren na 1981, geven aan dat zij het liefst vier dagen per week willen werken. 20 Procent van de jongeren wil graag hun eigen werktijden bepalen, maar tegelijkertijd willen bijna net zoveel jongeren een traditionele werkweek van 9 tot 5. De vrijheid om zelf te kunnen bepalen op welke momenten van de dag ze werken en ook waar ze werken vinden werkenden in generatie Y en Z van groot belang.
Vacatures waarin enkel wordt gevraagd om een vast aantal uren, zoals 36 of 40 uur, worden steeds moeilijker te vervullen. “Werkgevers zullen echt anders moeten gaan kijken naar werk” zegt Maarten Klomps. Enkele tips:
Neem contact met ons op.
We vertellen je graag vrijblijvend hoe wij ‘zorgeloos payrollen’ voor jou kunnen waarmaken. Een half uurtje is genoeg want een goed idee heb je zo uitgelegd. Laat jouw gegevens achter en wij nemen contact met je op.
Datum publicatie: 11 augustus, 2022
Gewijzigd: 16 februari, 2023
Leestijd:
Categorie: HR-trends & actualiteit