Werkgeluk

DE INVLOED VAN TIJDSGEBREK OP NEDERLANDSE MKB-EIGENAREN EN HUN MEDEWERKERS

Hoewel bijna de helft van de MKB-eigenaren in Nederland (49%) wekelijks tussen 31 en 40 uur werkt – wat zeer dicht aansluit bij het gemiddelde van alle voltijdse werknemers in de EMEA-regio – melden veel van deze eigenaren dat ze hun taken buiten de normale uren uitvoeren.

Leestijd ongeveer

bijna de helft van de MKB-eigenaren in Nederland (49%) wekelijks tussen 31 en 40 uur

Hoewel bijna de helft van de MKB-eigenaren in Nederland (49%) wekelijks tussen 31 en 40 uur werkt – wat zeer dicht aansluit bij het gemiddelde van alle voltijdse werknemers in de EMEA-regio – melden veel van deze eigenaren dat ze hun taken buiten de normale uren uitvoeren. In een recent uitgevoerd onderzoek peilde Salesforce naar de belangrijkste factoren die bijdragen tot tijdgerelateerde uitdagingen bij MKB’ers in de EMEA-regio. Slechts een kwart van de Nederlandse respondenten zegt nooit te werken op feestdagen (26%), tijdens de jaarlijkse vakantie (25%), op religieuze feestdagen (24%) en in weekenden (14%).

Hustle & grind cultuur

Bijna drie vierde (70%) van de ondervraagde MKB-eigenaren geeft aan dat de zogenaamde hustle & grind-cultuur van doorwerken zonder omkijken, waarbij werknemers te veel uren overwerken om vooruit te komen in het bedrijf, ongezond is. Maar bijna de helft (47%) geeft wel toe dat ook bij hen een dergelijke bedrijfscultuur heerst. Hierbij wijst ook bijna de helft (47%) op een gebrek aan tijd als bron voor een negatieve impact op de eigen persoonlijke gezondheid of die van hun medewerkers. Zoveel zelfs dat bij een kwart (26%) van de MKB-eigenaren medewerkers (ziekte)verlof namen of het bedrijf verlieten om redenen van geestelijke gezondheid.

het Verleggen van focus

“Ik herken de uitkomsten van dit onderzoek maar al te goed”, aldus Edwin Schaap, algemeen directeur Payper. “De hustle and grind cultuur bijvoorbeeld is wel herkenbaar met hoe het in het begin van Payper hier ook was. In plaats van sales zijn we ons uiteindelijk gaan richten op de klant en customer journey en hebben daarom ons interne proces en klantenproces verbeterd middels Salesforce waardoor we meer tijd kunnen spenderen aan de belangrijke zaken zoals onze eigen mensen en onze klanten.

Door de juiste aandacht aan de medewerkers te besteden kunnen we er voor zorgen dat zij blij zijn en op de juiste plek zitten; dit doet enorm veel voor de efficiëntie en het werkgeluk en uiteindelijk ook voor onze klanten. Er is weer ruimte om een potje te pingpongen om daarna weer fris aan het werk te kunnen; iets wat we een aantal jaar geleden niet konden bedenken en dit is ook zeker iets waar wij onze klanten in proberen mee te krijgen.”

middelen op een intelligente en productieve manier

“Wat dit onderzoek duidelijk maakt, is dat tijd – of het gebrek eraan – een heel nadelige invloed heeft op de algemene gezondheid van een bedrijf en zijn werknemers”, zegt Eva Heffernan, Country Leader Nederland bij Salesforce. “Alle diensten en acties in een bedrijf – van strategie en planning tot training, productontwikkeling, verkoop, klantenservice, marketing en meer – hangen af van de beschikbare tijd om tijd en middelen op een intelligente en productieve manier in te zetten. Hoe minder tijd eigenaren hebben, hoe minder het waarschijnlijk is dat deze diensten de aandacht krijgen die nodig is voor gezonde en productieve medewerkers.”

Balans tussen werk en prive

Gevraagd naar de reden voor het opstarten van een eigen bedrijf, geeft twee derde (63%) van de MKB-eigenaren aan dat een betere balans tussen werk en privé hen motiveerde. Maar slechts 56% gelooft dat ze in hun huidige situatie echt een beter evenwicht hebben gevonden. Het Salesforce-onderzoek toont duidelijk aan dat bedrijven dringend behoefte hebben om (extra) tijd te vinden voor hun dagelijkse bedrijfsactiviteiten. Technologie kan MKB-bedrijven daarbij een manier bieden om dit te doen.

Nieuwe technologieën

Het onderzoek benadrukt verder de gezamenlijke ambitie van MKB-eigenaren om betere en slimmere manieren te vinden om een ​​aantal zeer specifieke tijdgerelateerde problemen op te lossen en aansluitend een breed en beter inzicht in het vermogen van technologie om een duurzame verandering mogelijk te maken. Meer dan de helft (58%) is het er bijvoorbeeld over eens dat nieuwe technologieën zoals het Internet of Things (IoT), Artificial Intelligence (AI) en robotautomatisering hun bedrijven tijd zullen besparen, terwijl een vergelijkbaar aantal (57%) denkt dat dergelijke nieuwe technologieën hun werknemers al productiever heeft gemaakt in vergelijking met twee jaar geleden.

Conclusie

“Tijd zal altijd een schaars middel zijn. Het werktempo inherent aan deze hedendaagse zakenwereld zal waarschijnlijk alleen maar toenemen in de nabije toekomst. Wat dit rapport aantoont, is dat technologie een belangrijke, snelle en toegankelijke manier biedt voor kleine bedrijven om de extra minuten en uren te vinden die op de lange termijn echt een verschil zullen maken voor hun bedrijf en medewerkers”, besluit Eva.

Benieuwd naar hr ondersteuning binnen jouw bedrijf?

Onze medewerkers gaan graag met jou het gesprek aan over de mogelijkheden van optimale HR ondersteuning binnen jouw bedrijf. Benieuwd wat een goede HR integratie binnen jouw bedrijf kan doen voor werkgeluk en productiviteit? Onze adviseurs staan geheel vrijblijvend voor jou klaar om antwoord te geven op deze vraag!

wil je een adviesgesprek met een van onze consultants?

We vertellen je graag vrijblijvend hoe wij ‘zorgeloos payrollen’ voor jou kunnen waarmaken. Een half uurtje is genoeg want een goed idee heb je zo uitgelegd. Laat jouw gegevens achter en wij nemen contact met je op.

kim groot

bedankt voor jouw interesse in Payper.

Wanneer je je gegevens hieronder achterlaat neem ik binnenkort contact met je op om jouw wensen volledig vrijblijvend te bespreken.

Kim, relatiemanager bij Payper

Berichtdetails:

Datum publicatie: 1 juli, 2019
Gewijzigd: 1 juli, 2019
Leestijd:
Categorie: ,