HR-trends & actualiteit

Is jouw HR strategie klaar voor de strijd tegen de robots?

Een belangrijk onderdeel binnen de logistieke sector is warehousing. Warehousing werd in het verleden vaak ondergedaan als het niet-technische, niet-innovatieve onderdeel van de supply chain, maar dat is allang achterhaald.

Leestijd ongeveer

Is er in het warehouse van de toekomst nog ruimte voor de mens?

Een belangrijk onderdeel binnen de logistieke sector is warehousing. Warehousing werd in het verleden vaak ondergedaan als het niet-technische, niet-innovatieve onderdeel van de supply chain, maar dat is allang achterhaald. Warehousing is meer dan simpelweg het opslaan van goederen. Warehouse management is het totaal van alle bedrijfsprocessen die betrekking hebben op goederen en producten die in een magazijn worden opgeslagen. Een onderdeel van de supply chain waar continu verbeteren en automatisering een steeds grotere rol spelen.

Met name de opkomst van AGV’s oftewel automated guided vehicles is momenteel een trend. Deze robots nemen steeds meer taken over van de mens. Met de komst van deze robots en vol geautomatiseerde warehouses ontstaat automatisch de vraag, is er in het warehouse van de toekomst nog wel ruimte voor de mens?

De menselijke factor

De automatisering van de magazijnen neemt de komende jaren nog meer toe, met name de vraag naar AGV’s neemt steeds verder toe. De keus valt op automatiseren en niet in het uitbreiden van het personeel. Dit komt door de hoge loonkosten, vergrijzing in de sector en problemen met de werving van betrokken personeel.

Betekent het dat er voor efficiënt warehouse-management in de toekomst geen mensen meer nodig zijn? Absoluut niet. Magazijnbeheer blijft mensenwerk. Veel processen zijn wel te automatiseren, maar voor een advies over de beste oplossing is praktijkervaring noodzakelijk. Daar beschikt een computer niet over. De ideale situatie die de computer voorstelt, moet dus altijd afgezet worden tegen de werkelijke praktijk. En daarvoor zijn praktijkgerichte mensen nodig. Werknemers die gepassioneerd bezig zijn met hun werk en als het moet dag en nacht doorgaan om de beste oplossing te realiseren voor de klant.

Daarnaast moet er voldoende kennis in huis zijn voor de aansturing en onderhoud van de AGV’s. Behouden van deze werknemers oftewel de kennisdragers binnen het warehouse is een must!

Hier ontstaat echter een interessant dilemma. Investeren in automatisering is noodzakelijk. De concurrentie staat niet stil. Een gevolg van automatisering is dat er minder personeel nodig is. Gevaar is dat kennis wegvloeit uit de organisatie. Werknemers zijn van grote waarde in het warehouse maar tegelijk zijn de personeelskosten de grootste kostenpost waarop te besparen valt.

mensvsrobot3

Innovatie op HR gebied

Bij het investeren in automatisering moet er een afweging worden gemaakt. Levert de investering de gewenste efficiency op? Een investering moet zichzelf terugbetalen. Daarbij moet er verder worden gekeken dan alleen het te automatiseren proces. Automatiseren heeft impact op de huidige processen en bedrijfsvoering waaronder personeel. Daarom dient er ook geïnvesteerd te worden in een goede HR strategie.

Een heldere strategie op het gebied van personeel geeft duidelijk zicht op de benodigde human resources om de business doelstellingen te realiseren. Tevens geeft het de zekerheid dat het medewerkersbestand lenig genoeg is om in te kunnen spelen op de ontwikkelingen van de toekomst. Het bepalen van de juiste strategie en beleid is echter een lastige klus en vraagt om kennispartners.   

De juiste strategie

Warehousing is gebaat bij een innoverend karakter, maar vooral bij een goede HR-strategie. Hier ligt de uitdaging. Het gaat erom hoe binnen uw bedrijf kan worden ingespeeld op personele vraagstukken en hoe u uw HR-strategie dusdanig inricht dat u kunt voldoen aan de concurrerende markt. Een passend HR-beleid binnen uw organisatie draagt bij aan de continuïteit van uw organisatie. Met de juiste medewerkers kunt u van strategische waarde zijn voor uw klanten.   

Onze medewerkers gaan graag met jou het gesprek aan over de mogelijkheden van optimale payrolling dienstverlening binnen jouw bedrijf. Benieuwd wat een goede payrolling integratie binnen jouw bedrijf kan doen? Onze adviseurs staan geheel vrijblijvend voor jou klaar om hier een keer over te sparren!

wil je een adviesgesprek met een van onze consultants?

We vertellen je graag vrijblijvend hoe wij ‘zorgeloos payrollen’ voor jou kunnen waarmaken. Een half uurtje is genoeg want een goed idee heb je zo uitgelegd. Laat jouw gegevens achter en wij nemen contact met je op.

kim groot

bedankt voor jouw interesse in Payper.

Wanneer je je gegevens hieronder achterlaat neem ik binnenkort contact met je op om jouw wensen volledig vrijblijvend te bespreken.

Kim, relatiemanager bij Payper

Berichtdetails:

Datum publicatie: 24 april, 2017
Gewijzigd: 24 april, 2017
Leestijd:
Categorie: , ,