Wet- & regelgeving

WAB: Het Nieuwe Payroll waar de mens centraal staat

Waar veel payrollorganisaties en uitzendbureaus al geruime tijd peentjes zweten over de WAB (Wet arbeidsmarkt in balans), ziet het Bredase Payper de nieuwe wet met veel vertrouwen tegemoet. “Het is een kans om af te rekenen met de cowboycultuur rondom payroll. De WAB stelt de mens centraal, en dat sluit perfect aan op onze waarden”, zegt directeur Edwin Schaap.

Leestijd ongeveer

Als antwoord op de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) introduceert payrollorganisatie Payper Het Nieuwe Payroll. Schaap legt uit wat dit betekent. ‘Het Nieuwe Payroll staat voor zekerheid met behoud van flexibiliteit. En dat bedoel ik zowel voor de werkgever als de werknemer.”

Ontzorgen

“Laten we eerst kijken naar de werkgever. Voor hem spelen er twee zaken. Op de eerste plaats wil hij zijn huidige mensen behouden zo lang de werkzaamheden daarom vragen. Met de krapte op de arbeidsmarkt komt hij tegelijkertijd minder snel aan nieuw personeel van een goed niveau.

Het tweede punt – dat met de krappe arbeidsmarkt en het binden van bestaand personeel conflicteert – is dat de werkgever zijn flexibiliteit wil behouden. Hij wil niet alleen maar mensen in vaste dienst hebben, want dat kan zijn continuïteit in gevaar brengen. Dat is vooral een punt voor de grote groep MKB ondernemingen. Die werkgevers zijn bij ons aan het juiste adres. Wij ontzorgen die ondernemers op het gebied van werkgeverschap en tegelijkertijd zorgen we ervoor dat de werknemer de zekerheid krijgt die hij verdient.”

De wab zorgt voor Bescherming van werknemers

Zoals bekend is de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) vooral in het leven geroepen om werknemers met een flexibel contract beter te beschermen, zegt Schaap. “Een flexwerker moet ook een huis kunnen kopen en hij verdient een gelijke bonusregeling als iemand in dezelfde functie met een vast contract, om maar even twee voorbeelden te noemen. Daar ben ik het helemaal mee eens. Om het nog verder te trekken: wat mij betreft verdienen ze ook hetzelfde pensioen (dit is vooralsnog het enige verschil tussen payrollers en mensen in vaste dienst, hoewel de overheid ernaar streeft om dit per 1-1-2021 ook gelijk te trekken, red.).”

“Het Nieuwe Payroll is voor ons dan ook het antwoord op de Wet arbeidsmarkt in balans. Het betekent voor mij niets anders dan dat de mens binnen de WAB op de eerste plaats komt te staan. Het is mijn overtuiging dat een werknemer eerst en vooral werk moet vinden dat hij leuk vindt om te doen. Het werk moet je zo boeien dat je elke dag het beste uit jezelf wil halen. Uiteraard hoort daar dezelfde waardering bij als voor iemand met een vast contract.”

Lees ook: Payrolling krijgt eindelijk de erkenning die het verdient

Creëer Mogelijkheden op groei met de wab

Vervolgens is het belangrijk dat een werknemer zich verder kan ontwikkelen, aldus Schaap. “Die mogelijkheden bieden wij volop. Vanaf de eerste dag dat een werknemer bij ons in dienst komt, krijgt hij de kans om zich verder ontwikkelen. We zeggen wel eens gekscherend dat je bij ons kunt groeien van vakkenvuller naar zakkenvuller.”

“De mogelijkheden zijn in principe eindeloos. Ik merk om mij heen dat payroll bedrijven zich druk maken over het einde van het fasesysteem en de hernieuwde intrede van de ketenregeling. Ik zie dat probleem niet zo. Als ik kijk naar de cijfers dan zit de overgrote meerderheid van de in- en uitstroom in fase A. Dat zal niet veranderen en daar kun je dus op inspelen. Ik zie juist een voordeel ontstaan ten opzichte van de uitzendbureaus…”

Nieuwe status voor payrollbedrijven

‘Door de WAB krijgen payrollbedrijven – ook wettelijk – een eigen status. We zijn geen afgeleide meer van een uitzendbureau. Er is door de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) een duidelijk verschil aangegeven door de wetgever. Dat verschil kan in ons voordeel werken. Sterker nog, ik denk dat veel uitzendbureaus het moeilijk krijgen. Zij moeten vanaf 1 januari aantonen dat een werknemer niet exclusief inzetbaar is voor één opdrachtgever, maar beschikbaar is voor meer opdrachtgevers. Dat is – zeker voor specialistische uitzendbureaus – verdomd lastig aan te tonen.’

Klaar voor het nieuwe jaar

“Met Het Nieuwe Payroll omtrent de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) zijn we bij Payper klaar om het nieuwe jaar en een nieuwe periode in te gaan. Het Nieuwe Payroll kan voor MKB bedrijven nieuwe kansen bieden. Kansen om de organisatie sterker, efficiënter en klantgerichter te maken en daarmee de groei door te zetten. Groei en continuïteit op een flexibele manier verwezenlijken. Het Nieuwe Payroll past bij de bedrijven, zoals we die vandaag de dag kennen. Bedrijven waarin mensen het verschil maken en waarin geen verschil wordt gemaakt tussen dezelfde mensen. Wij zijn er klaar voor.”

Benieuwd naar optimale payroll voor jouw bedrijf?

Onze medewerkers gaan graag met jou het gesprek aan over de mogelijkheden van optimale payroll dienstverlening binnen jouw bedrijf. Benieuwd wat een goede payrolling integratie binnen jouw bedrijf kan doen? Onze adviseurs staan geheel vrijblijvend voor jou klaar om hier een keer over te sparren!

wil je een adviesgesprek met een van onze consultants?

We vertellen je graag vrijblijvend hoe wij ‘zorgeloos payrollen’ voor jou kunnen waarmaken. Een half uurtje is genoeg want een goed idee heb je zo uitgelegd. Laat jouw gegevens achter en wij nemen contact met je op.

kim groot

bedankt voor jouw interesse in Payper.

Wanneer je je gegevens hieronder achterlaat neem ik binnenkort contact met je op om jouw wensen volledig vrijblijvend te bespreken.

Kim, relatiemanager bij Payper

Berichtdetails:

Datum publicatie: 19 november, 2019
Gewijzigd: 19 november, 2019
Leestijd:
Categorie: ,