Payrolling

Wie is de werkgever bij payroll?

Door werknemers onder te brengen bij een payroll organisatie wordt het juridisch werkgeverschap overgedragen. De payroll organisatie is daarmee juridisch verantwoordelijk. De inlener blijft feitelijk werkgever en verantwoordelijk voor de aansturing op de werkvloer.

Leestijd ongeveer

Wanneer werknemers worden ondergebracht bij een payroll organisatie, wordt de juridische verantwoordelijkheid overgedragen aan de payroll organisatie. De werkgever, ook wel opdrachtgever of inlener genoemd, blijft feitelijk werkgever en daarmee verantwoordelijk voor de aansturing op de werkvloer.

Regelmatig krijgen we de vraag hoe het zit met het werkgeverschap bij een payroll contract. In dit artikel beantwoorden we daarom deze vraag en vertellen we wat je verder nog moet weten.

Verschil tussen feitelijk- en juridisch werkgeverschap

Het werkgeverschap kent twee belangrijke termen: feitelijk werkgeverschap en juridisch werkgeverschap. De verantwoordelijkheid voor leiding en toezicht ligt bij de feitelijk werkgever. De juridisch werkgever is verantwoordelijk voor het beheer van de arbeidscontracten, salarisadministratie, verzuimmanagement en pensioenafdrachten.

Wanneer je al deze taken uitvoert, ben je zowel feitelijk als juridisch werkgever. Bij payroll splits je het feitelijk- en juridisch werkgeverschap.

Diagram payroll organisatie, werknemer, ondernemer.

Uitbesteden van juridisch werkgeverschap

Werk je vaak met tijdelijke contracten of flexibel personeel, dan kosten de taken van het juridisch werkgeverschap veel tijd. Denk hierbij aan de salarisadministratie, het bijhouden van wijzigingen in wet- en regelgeving en het in de gaten houden wanneer een arbeidsovereenkomst verloopt.

Wanneer je merkt dat het juridische deel van het werkgeverschap je zoveel tijd kost dat je niet meer toekomt aan het managen van je bedrijf, dan kun je ervoor kiezen om het juridisch werkgeverschap uit te besteden.

Om weer tijd te krijgen voor zaken waar je werkelijk waarde kunt toevoegen, heb je de mogelijkheid om medewerkers onder te brengen bij een payroll organisatie door middel van de payrolling constructie. In deze constructie neemt de payroll organisatie het juridisch werkgeverschap inclusief alle bijbehorende taken over.

Wie is de werkgever binnen payrolling?

Wanneer het juridisch werkgeverschap wordt uitbesteed, verandert dit niets aan de aansturing op de werkvloer. De werkgever blijft verantwoordelijk voor leiding en toezicht aan de payrolling medewerker. Ook werkt de werknemer exclusief voor de werkgever; hij kan dus niet, zoals een uitzendkracht, ook nog voor een andere werkgever worden ingezet.

De payroll medewerker wordt verloond volgens de cao die bij de feitelijk werkgever wordt gehanteerd. In de arbeidsovereenkomst van de payroll medewerker zijn daarom dezelfde primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden opgenomen als bij medewerkers die rechtstreeks bij de feitelijk werkgever in dienst zijn.

Een van de voordelen van payrolling zit in de administratieve tijdbesparing, doordat tijdrovende zaken zoals contractbeheer, verzuimmanagement en loonadministratie worden uitbesteed aan de payrolling organisatie. Een ander voordeel is dat je je als werkgever geen zorgen hoeft te maken over het vergaren van up-to-date kennis van veranderende wet- en regelgeving met betrekking tot je medewerkers. Die wijzigingen worden nauwlettend in de gaten gehouden door de payrolling organisatie.

Payrolling is een strategische keuze

De inzet van payrolling is een strategische keuze. Het uitbesteden van het juridisch werkgeverschap door middel van payrolling bespaart tijd. Deze tijd kan worden besteed aan de kerntaken van de organisatie om daarmee het bedrijf te laten groeien. Met behulp van payroll bouwt een organisatie een gezonde flexibele schil op. Tegelijkertijd biedt payroll zekerheid voor zowel werknemer als werkgever. Payrolling neemt de risico’s van het werkgeverschap uit handen.

Benieuwd naar optimale payroll voor jouw bedrijf?

Onze medewerkers bespreken graag met jou de mogelijkheden voor optimale payrolling binnen jouw bedrijf. Benieuwd wat payrolling integratie jouw bedrijf kan opleveren? Onze adviseurs staan geheel vrijblijvend voor jou klaar om hier een keer over te sparren!

wil je een adviesgesprek met een van onze consultants?

We vertellen je graag vrijblijvend hoe wij ‘zorgeloos payrollen’ voor jou kunnen waarmaken. Een half uurtje is genoeg want een goed idee heb je zo uitgelegd. Laat jouw gegevens achter en wij nemen contact met je op.

kim groot

bedankt voor jouw interesse in Payper.

Wanneer je je gegevens hieronder achterlaat neem ik binnenkort contact met je op om jouw wensen volledig vrijblijvend te bespreken.

Kim, relatiemanager bij Payper

Berichtdetails:

Datum publicatie: 26 april, 2022
Gewijzigd: 26 april, 2022
Leestijd:
Categorie: