Payroll, wie is werkgever?

payroll, wie is werkgever

Adithya Nanuru | 22 april 2020 |

Vraag: Bij payroll, wie is werkgever?

Antwoord: Door werknemers onder te brengen bij een payroll organisatie wordt het juridisch werkgeverschap overgedragen. De payroll organisatie is daarom juridisch verantwoordelijk. De inlener blijft feitelijk werkgever en verantwoordelijk voor de aansturing op de werkvloer.

Wat betekent het juridisch werkgeverschap?

Het werkgeverschap kent twee belangrijke termen: feitelijk- en juridisch werkgeverschap. Stuur je medewerkers aan op de werkvloer dan voer je het feitelijk werkgeverschap uit. Draag je zorg voor het opstellen, verlengen of beëindigen van contracten en het uitbetalen van het personeel dan voer je het juridisch werkgeverschap uit. Voer je beide taken uit dan ben je zowel feitelijk als juridisch werkgever. Het is mogelijk om het feitelijk en juridisch werkgeverschap op te splitsen.

Uitbesteden juridisch werkgeverschap

Werk je met veel tijdelijke contracten of flexibel personeel dan levert het juridisch werkgeverschap veel werk op. Zo ben je juridisch verplicht om de salarisadministratie correct uit te voeren en bij te houden. Denk daarbij aan het opstellen van arbeidsovereenkomsten, uitbetalen van het salaris, het verwerken van verlof, inhoudingen van loonbelasting en het delen van een loonstrook. Dit moet allemaal volgens de strikte wettelijke en cao regels die constant wijzigen.

Merk je dat het juridische deel van het werkgeverschap teveel tijd kost en teveel risico’s met zich meebrengt, dan kun je ervoor kiezen om het juridisch werkgeverschap uit te besteden. Om meer tijd vrij te maken voor het feitelijk werkgeverschap kunnen werknemers onder worden gebracht bij een payroll organisatie. De payroll organisatie neemt de werknemer in dienst en neemt daarmee het juridisch werkgeverschap inclusief alle verantwoordelijkheden over.

Met payroll blijf je feitelijk werkgever

Met payrolling besteed je het juridisch werkgeverschap uit maar je blijft feitelijk werkgever. Op de werkvloer verandert er niets als het juridisch werkgeverschap wordt uitbesteed. De werkgever blijft de werknemer dus gewoon aansturen op de werkvloer en de werknemer werkt exclusief voor de werkgever.

De payroll medewerker wordt verloond volgens de cao die bij de feitelijk werkgever wordt gehanteerd. De medewerker ontvangt daarom een contract van de payroll organisatie met dezelfde primaire en secundaire voorwaarden als medewerkers in dienst van de feitelijk werkgever.

Strategische keuze

Gebruik maken van payrolling is een strategische keuze. Het uitbesteden van het juridisch werkgeverschap d.m.v. payrolling levert tijd op wat besteed kan worden aan de kerntaken van de organisatie. Met payroll kan een organisatie een gezonde flexibele schil opbouwen wat zorgt voor zekerheid voor zowel werknemer als werkgever. Payrolling neemt de risico’s van het werkgeverschap uit handen.

Payroll moet wel bij je organisatie passen. Past payroll bij jouw bedrijf? 

Adithya Nanuru

Business Development | Adithya helpt ondernemers en bedrijven met de transformatie van hun HR. Goed werkgeverschap, wet & regelgeving, groei, strategisch personeelsbeleid, employer brand en employee engagement zijn onderwerpen die vaak top of mind zijn, maar niet top op de agenda omdat "tijd" een grote drempel is.

Gerelateerd

Thuiswerken na Corona? We mogen terug naar kantoor, maar wat ga je anders doen?

Het advies om zo veel mogelijk thuis te werken komt ...

Samenwerken aan het re-integratietraject van je zieke medewerker

De re-integratie van langdurig zieke medewerkers en de Wet Verbetering ...

Payper stelt 2 ervaren directeuren aan

De juiste expertise, ongeacht de contractvorm. Het afgelopen jaar heeft ...

Onze klanten