Payrolling onder Rutte III | Payper de vaste waarde in de publieke sector

blog 4 bg

Adithya Nanuru | 02 november 2017 |

Het nieuwe kabinet kan aan de slag! Alle ministers en staatssecretarissen zijn beëdigd en de befaamde bordesfoto is geschoten. Daarmee is een eind gekomen aan de langste formatie ooit. Tijd voor de nieuwe formatie om de handen uit de mouwen te steken! Een van de uitdagingen, vanuit het regeerakkoord, waar deze formatie zich verder over gaat buigen is de rol van payroll en de flexibilisering van de arbeidsmarkt.

Flexibilisering is niet te stoppen
Op de arbeidsmarkt, zeker in branches als de publieke sector, bestaat behoefte aan het flexibel kunnen inzetten van personeel. De coalitiepartijen willen echter voorkomen dat vormen van flexibele arbeid worden benut om te concurreren op arbeidsvoorwaarden. Ook willen zij voorkomen dat flexibiliteit ten koste gaat van de kansen van mensen op de arbeidsmarkt oftewel de kans op een vast dienstverband. De sleutel naar een eerlijker arbeidsmarkt is volgens de coalitiepartijen dat vast werk minder vast moet worden en flexibel werk minder flexibel. Een hele uitdaging op een arbeidsmarkt die steeds flexibeler wordt!

Payroll is ontzorgen
Payrolling blijft ondanks de woorden in het regeerakkoord ook in de toekomst gewoon mogelijk, maar wordt zo herzien dat het een instrument wordt met als voornaamste doel om de inlener te ontzorgen. De formatie wil voorkomen dat concurrentie op arbeidsvoorwaarden nog langer wordt bevorderd. De coalitiepartijen gaan zich, in overleg met de sociale partners, ervoor inspannen om het formele werkgeverschap en het ‘materiële werkgeverschap’ dichter bij elkaar te brengen. Dat wil zeggen dat er een herverdeling van verantwoordelijkheden zal gaan plaatsvinden tussen het payrollbedrijf en de inlener.

ontzorgen

Afwachten
Payper is content met de bevestiging vanuit het kabinet en deelt de wens om payrolling te reguleren, met name de oneigenlijke vormen van payrolling die bedoeld zijn om te concurreren op arbeidskosten. Payrolling is en blijft bedoeld om werkgevers te ontzorgen. Deze ontzorgende rol neemt Payper momenteel al op zich.

We zijn wel benieuwd welke praktische gevolgen de plannen hebben voor bestaande payrollconstructies. Voorlopig verandert er nog niets. Er ligt immers nog geen wetsvoorstel. Er zullen binnen afzienbare tijd echter maatregelen worden genomen die gevolgen zullen hebben voor de arbeidsvoorwaarden van payroll personeel, hun flexibele inzet en de kosten van payrolling. Het is dus nog even afwachten maar we houden u hiervan op de hoogte!

Blijf op de hoogte met de maandelijkse NewsPayper en doe waardevolle inzichten op met de whitepaper:

Adithya Nanuru

Business Development | Adithya helpt ondernemers en bedrijven met de transformatie van hun HR. Goed werkgeverschap, wet & regelgeving, groei, strategisch personeelsbeleid, employer brand en employee engagement zijn onderwerpen die vaak top of mind zijn, maar niet top op de agenda omdat "tijd" een grote drempel is.

Gerelateerd

People First Group wordt nieuwe partner van Team Para Atletiek

Breda, 22 juli 2021 - People First Group wordt official ...

Misverstanden over Payrolling #1: Payrolling is duur

Een beeld dat is ontstaan door payrolling ‘cowboys’ met schimmige ...

Wettelijk minimumloon wijzigt per 1 juli 2021

Per 1 juli 2021 stijgen de brutobedragen van het wettelijk ...

Onze klanten