HR-trends & actualiteit

Thuiswerkvergoeding: tijd om beleid op te stellen

Het thuiswerken is inmiddels behoorlijk ingeburgerd. Hoog tijd dus om ook beleid op te stellen rond het al dan niet verstrekken van een thuiswerkvergoeding. Want thuiswerken zorgt namelijk voor extra kosten voor de werknemer.

Leestijd ongeveer

Thuiswerkvergoeding

Niet iedere functie laat het toe natuurlijk, maar het thuiswerken is inmiddels behoorlijk ingeburgerd. Hoog tijd dus om ook beleid op te stellen rond het al dan niet verstrekken van een thuiswerk vergoeding. Want thuiswerken zorgt namelijk voor extra kosten voor de werknemer.

Veel werkgevers hebben aangegeven hun werknemers een vergoeding te willen geven voor deze extra kosten. Dat blijkt ook uit het onderzoek van werkgeversvereniging AWVN onder 450 Nederlandse bedrijven. Hierin gaf 60% aan dat twee dagen per week thuiswerken de norm kan worden. Het is overigens niet verplicht om deze vergoeding uit te keren aan je personeel. Het staat de werkgever vrij om te beslissen of deze vergoeding wel of niet uitgekeerd wordt.

In dit artikel

  • oogte onbelaste thuiswerkvergoeding
  • Reiskosten óf thuiswerkvergoeding
  • Thuiswerkvergoeding berekenen

Hoogte van de onbelaste thuiswerk vergoeding

Het kabinet introduceerde met ingang van 1 januari 2022 een onbelaste thuiswerkvergoeding van maximaal 2 euro per dag. Precies het bedrag dat het Nibud eerder heeft berekend aan kosten voor zaken als koffie, gas, water & licht.

Voor de kosten voor het inrichten van een thuiswerkplek bestaan al zogenoemde gerichte vrijstellingen. De thuiswerkvergoeding is hier dus niet voor bedoeld.

Thuiswerk vergoeding óf reiskosten

De werkgever kiest per werkdag of er een thuiswerk vergoeding wordt toegepast of een reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer. Het is niet mogelijk om beide onbelaste vergoedingen op één dag toe te passen

Aantal dagen thuiswerk vergoeding berekenen

De werkgever kan ervoor kiezen een vaste vergoeding toe te kennen. Daarvoor moeten de werknemer en werkgever wel samen vaste afspraken maken over het aantal dagen per week waarop de werknemer thuiswerkt. Gemakkelijke, want de vaste vergoeding hoeft niet te worden aangepast als incidenteel op een thuiswerkdag toch op kantoor wordt gewerkt, of andersom. Als er structureel iets wijzigt in de afspraak, moet de vaste vergoeding uiteraard wel worden aangepast.

  • Vergoeding vastgesteld op maximaal € 2 per thuis gewerkte dag of deel daarvan.
  • De werkgever hoeft geen loonheffing te betalen voor deze thuiswerkvergoeding.
  • Onbelaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer blijft bestaan. Deze bedraagt maximaal € 0,19 per kilometer.
  • De werkgever kan per dag óf de thuiswerkkostenvergoeding, óf de reiskostenvergoeding geven. Dus niet beide.

Bron: Rijksoverheid

wil je een adviesgesprek met een van onze consultants?

We vertellen je graag vrijblijvend hoe wij ‘zorgeloos payrollen’ voor jou kunnen waarmaken. Een half uurtje is genoeg want een goed idee heb je zo uitgelegd. Laat jouw gegevens achter en wij nemen contact met je op.

kim groot

bedankt voor jouw interesse in Payper.

Wanneer je je gegevens hieronder achterlaat neem ik binnenkort contact met je op om jouw wensen volledig vrijblijvend te bespreken.

Kim, relatiemanager bij Payper

Berichtdetails:

Datum publicatie: 31 januari, 2022
Gewijzigd: 3 maart, 2023
Leestijd:
Categorie: