Wet- & regelgeving

Uitbetaling vakantiegeld

Wanneer het vakantiegeld wordt uitbetaald verschilt per werkgever. Hoeveel vakantiegeld je bruto en netto ontvangt is afhankelijk van (jaar)salaris. In dit artikel leggen we het uit.

Leestijd ongeveer

Wanneer je in loondienst werkt en ook wanneer je een payroll overeenkomst hebt, ontvang je vakantiegeld. Dit vakantiegeld is in feite een reservering van minimaal 8% van je bruto salaris. Een fijn extraatje dat je kunt gebruiken voor je vakantie, een grote uitgave, of voor je spaarrekening. Wat jij met je vakantiegeld doet is helemaal aan jou. In dit blog vertellen we je meer over het vakantiegeld en geven we aan waar je rekening mee moet houden bij de uitbetaling van het vakantiegeld.

In dit artikel:

  • Wanneer wordt het vakantiegeld uitbetaald?
  • Hoe wordt vakantiegeld berekend?
  • Hoeveel belasting over vakantiegeld?
  • Vakantiegeld bij einde dienstverband

Wanneer wordt het vakantiegeld uitbetaald?

Je werkgever is wettelijk verplicht om het vakantiegeld uiterlijk in juni uit te betalen. De meeste werkgevers betalen het al in april of mei. Ook zijn er werkgevers die het vakantiegeld maandelijks tegelijk met het salaris overmaken. Check in je arbeidsovereenkomst of cao wat er binnen jouw bedrijf is afgesproken.

Hoe wordt vakantiegeld berekend?

Het vakantiegeld bedraagt minimaal 8% van het brutoloon. Hoe hoog het percentage vakantiegeld is, is terug te vinden in je arbeidsovereenkomst of cao.

Het brutoloon is het bedrag bovenaan je loonstrook. Stel dat je brutoloon €1.800 per maand is, dan bouw je maandelijks €144 vakantiegeld op. Voor een volledig jaar is je vakantiegeld dan bruto €1.728. Ook het opgebouwde vakantiegeld vind je op je loonstrook terug.

Hoeveel belasting over vakantiegeld?

Maar let op; reken je niet meteen rijk. Op het vakantiegeld wordt bij uitbetaling meer belasting ingehouden dan bij je reguliere salaris. Je houdt dus van je vakantiegeld netto minder over. Hoeveel belasting je precies betaalt, is afhankelijk van je jaarsalaris. Houd rekening met ongeveer 40 – 50% belasting.

Vakantiegeld bij einde dienstverband

Wordt je contract niet verlengd, dan wordt je opgebouwde vakantiegeld uiterlijk één maand na de laatste salarisbetaling uitbetaald.

Wettelijke- en bovenwettelijke vakantiedagen

Wil je weten hoeveel vakantiedagen je wettelijk krijgt en wat het verschil is tussen wettelijke- en bovenwettelijke vakantiedagen? Lees dan ook het blog: Wettelijke- en bovenwettelijke vakantiedagen: zo zit het

wil je een adviesgesprek met een van onze consultants?

We vertellen je graag vrijblijvend hoe wij ‘zorgeloos payrollen’ voor jou kunnen waarmaken. Een half uurtje is genoeg want een goed idee heb je zo uitgelegd. Laat jouw gegevens achter en wij nemen contact met je op.

kim groot

bedankt voor jouw interesse in Payper.

Wanneer je je gegevens hieronder achterlaat neem ik binnenkort contact met je op om jouw wensen volledig vrijblijvend te bespreken.

Kim, relatiemanager bij Payper

Berichtdetails:

Datum publicatie: 3 mei, 2022
Gewijzigd: 13 februari, 2023
Leestijd:
Categorie: ,