Payrolling

Uren werken op payroll basis? Lees er alles over!

Wanneer je medewerkers uren werken op payroll basis, betaal jij alleen voor de gewerkte uren. Zo heb je geen omkijken meer naar alle administratieve- en juridische HR-taken.

Leestijd ongeveer

Wanneer je medewerkers uren werken op payroll basis, betaal jij alleen voor de gewerkte uren. Als werkgever kies je of ziekte, vakantie, bijzonder verlof of feestdagen in de kosten worden meegenomen. Je personeelskosten zijn hierdoor altijd helder.

Maar er zijn er meer voordelen aan uren op payroll basis. Zo heb je geen omkijken meer naar alle administratieve- en juridische HR-taken. Die worden overgenomen door Payper, als payroll bedrijf. Evenals de werkgeversrisico’s. Doordat je de HR-taken uitbesteed, ben je ervan verzekerd dat arbeidsovereenkomsten en verloningen volgens de juiste wet- en regelgeving worden verwerkt.

Wel gewoon je personeel dus, maar niet het regelwerk en de risico’s. Dat maakt ondernemen een stuk aantrekkelijker, niet waar?

Lees alles over payrolling

Hoe werken uren op payroll basis precies?

Benieuwd hoe dit precies gaat, uren werken op payroll basis? Je leest hier hoe een payroll constructie werkt. Eigenlijk is het vrij simpel. Jij neemt als werkgever zelf je medewerkers aan. En vervolgens nemen wij ze vanuit Payper over. Wij worden als payroll bedrijf dan juridisch werkgever van deze medewerkers. En dat betekent dat wij alles regelen, administratief gezien. Zoals de arbeidscontracten, personeelsadministratie en urenverwerking, maar ook de salarisbetaling en premieafdrachten bijvoorbeeld.

En omdat we juridisch de werkgever zijn, nemen we ook de werkgeversrisico’s over. Dat betekent dat jij geen zorgen meer hebt over bijvoorbeeld ziekteverzuim. Wanneer een medewerker ziek is, zijn de kosten voor ons.

Nog vragen? Stel ze!

Welke regels gelden er voor werknemers wanneer ze uren op payroll basis werken?

Payroll werknemers die uren werken op payroll basis, werken exclusief voor jouw organisatie. En maken echt onderdeel uit van jouw organisatie. Dat is een voorwaarde. Een payrollwerknemer dient door jouw organisatie geworven of geselecteerd te zijn. Of door een andere partij die dit voor je heeft gedaan.

Op de werkvloer is er eigenlijk geen verschil tussen payroll werknemers en vast personeel. Een payroll werknemer wordt gewoon aangestuurd en beoordeeld zoals dit gebeurt bij medewerkers in vaste dienst. Er zijn geen andere regels voor werknemers bij payrolling. Werknemers die uren draaien op payroll basis hebben tegenwoordig juist meer zekerheid en rechten dan vóór invoering van de WAB.

Welke regels gelden er voor een werkgever wanneer deze mensen uren op payroll basis laat werken?

Payroll is niet hetzelfde als uitzenden. Per 1 januari 2020 is het bij payrollwerknemers niet meer toegestaan om gebruik te maken van de regels die gelden voor uitzendkrachten. Ook kan er bij payroll geen beroep meer worden gedaan op het uitzendbeding, op de zogenoemde fase-contracten en op uitsluiting van de loondoorbetalingsverplichting.

Payrollwerknemers hebben sinds de invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) in 2020 meer rechten. Zo moeten payroll werknemers dezelfde arbeidsvoorwaarden krijgen als mensen die in vaste dienst bij jouw organisatie werken. Zoals een 13e maand, vakantiedagen, scholingsregelingen en verlofregelingen. En bij gelijkwaardig werk, dienen zij gelijkwaardig beloond te worden. Bovendien kunnen ze niet makkelijk meer ontslagen worden.

Ook heeft een payroll werknemer sinds 1 januari 2021 recht op een adequate pensioenregeling. Dit betekent dat een payroll werknemer meedoet met de pensioenregeling van jouw organisatie. Of dat de medewerker door Payper een goede pensioenregeling aangeboden wordt.

Alles over ziekte en verlof wanneer je payroll uren werkt

Omdat Payper juridisch gezien de werkgever is, zijn wij verantwoordelijk voor de begeleiding van zieke- of arbeidsongeschikte medewerkers. Wij nemen dus het ziekterisico en de begeleiding van zieke medewerkers van je over. Jij hebt er geen omkijken meer naar. En ook geen verzuimkosten meer.

Payrollmedewerkers zijn dus verzekerd van goede begeleiding en doorbetaling bij ziekte. En er wordt altijd voldaan aan de eisen van de Arbowet.

Voordelen en nadelen van payrolling uren

Met payrolling worden veel HR-taken uit handen genomen. Terwijl je tegelijkertijd je werkgeversrisico’s beperkt. Je houdt tijd over voor andere belangrijke zaken, en je organisatie is flexibel en wendbaar. Om pieken op te vangen bijvoorbeeld. Bovendien zijn alle personeelszaken op deze manier altijd goed geregeld.

Het zijn dus vooral voordelen, die een payrollconstructie oplevert. Voor zowel jou als werkgever als voor je payroll werknemers. Nadelen zijn er alleen in uitzonderlijke situaties. Wil je daar meer over lezen?

Lees over eventuele nadelen van payrolling

uren werken op payroll basis vrouw zonnebril

Profiteren van een probleemloze payroll dienstverlening? Kies voor Payper!

Personeel hebben, zonder het regelwerk, de zorgen en werkgeversrisico’s? Slim!
Neem contact met ons op.

wil je een adviesgesprek met een van onze consultants?

We vertellen je graag vrijblijvend hoe wij ‘zorgeloos payrollen’ voor jou kunnen waarmaken. Een half uurtje is genoeg want een goed idee heb je zo uitgelegd. Laat jouw gegevens achter en wij nemen contact met je op.

kim groot

bedankt voor jouw interesse in Payper.

Wanneer je je gegevens hieronder achterlaat neem ik binnenkort contact met je op om jouw wensen volledig vrijblijvend te bespreken.

Kim, relatiemanager bij Payper

Berichtdetails:

Datum publicatie: 21 september, 2022
Gewijzigd: 16 februari, 2023
Leestijd:
Categorie: