Wet- & regelgeving

Veranderende regels maken ondernemen met ZZP-ers steeds moeilijker

De Hoge Raad oordeelde dat de bezorgers van Deliveroo een arbeidsovereenkomst hadden en dus geen zelfstandigen waren. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben voor bedrijven die werken met een vergelijkbaar verdienmodel. Deliveroo moest de activiteiten in Nederland staken.

Leestijd ongeveer

De Hoge Raad oordeelde dat de bezorgers van Deliveroo een arbeidsovereenkomst hadden en dus geen zelfstandigen waren. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben voor bedrijven die werken met een vergelijkbaar verdienmodel. Deliveroo moest de activiteiten in Nederland staken.

Payroll als alternatief

Een alternatief voor het werken met zelfstandigen is het werken met payrolling. Bij payrolling komt een werknemer in dienst bij een payrollbedrijf, dat vervolgens verantwoordelijk is voor het werkgeverschap. Dit heeft verschillende voordelen ten opzichte van het werken met zelfstandigen.

Voordelen voor werknemers

Allereerst zorgt payrolling voor meer zekerheid voor de werknemer. De werknemer heeft namelijk recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als werknemers die rechtstreeks in dienst zijn bij het bedrijf. Dit betekent bijvoorbeeld dat de werknemer recht heeft op een vast aantal uren en een vast salaris. Ook is het payrollbedrijf verantwoordelijk voor het afdragen van sociale premies en het uitbetalen van loon.

Voordelen voor het bedrijf

Daarnaast biedt payrolling voordelen voor het bedrijf. Het payrollbedrijf neemt namelijk de administratieve rompslomp rondom het werkgeverschap uit handen. Dit betekent dat het bedrijf zich kan richten op de core business, zonder zich druk te hoeven maken over zaken als loonadministratie en verzuimbegeleiding.

Ten slotte kan payrolling ook kostenbesparend werken voor het bedrijf. Het payrollbedrijf is namelijk verantwoordelijk voor het afdragen van sociale premies en het uitbetalen van loon. Hierdoor hoeft het bedrijf niet te investeren in de administratieve capaciteit die nodig is om dit zelf te regelen. Ook kunnen payrollbedrijven vaak gunstigere tarieven bedingen bij verzekeraars en pensioenfondsen, wat kan leiden tot lagere kosten voor het bedrijf.

Nadelen

Natuurlijk zijn er ook nadelen verbonden aan het werken met payrolling. Zo kan de werknemer minder betrokken zijn bij het bedrijf en kan er sprake zijn van een minder sterke band tussen werknemer en werkgever. Ook kan het lastig zijn om te voldoen aan de verplichtingen die voortvloeien uit de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB).

Al met al biedt payrolling echter verschillende voordelen ten opzichte van het werken met zelfstandigen. Met name op het gebied van zekerheid voor werknemers en administratieve ontzorging voor bedrijven kan payrolling een interessante optie zijn. Het is dan ook zeker de moeite waard om te overwegen of payrolling iets voor jouw bedrijf kan betekenen.

Bron: https://www.hogeraad.nl/actueel/nieuwsoverzicht/2023/maart/hoge-raad-oordeel-hof-bezorgers-deliveroo-arbeidsovereenkomst-hadden/

wil je een adviesgesprek met een van onze consultants?

We vertellen je graag vrijblijvend hoe wij ‘zorgeloos payrollen’ voor jou kunnen waarmaken. Een half uurtje is genoeg want een goed idee heb je zo uitgelegd. Laat jouw gegevens achter en wij nemen contact met je op.

kim groot

bedankt voor jouw interesse in Payper.

Wanneer je je gegevens hieronder achterlaat neem ik binnenkort contact met je op om jouw wensen volledig vrijblijvend te bespreken.

Kim, relatiemanager bij Payper

Berichtdetails:

Datum publicatie: 13 april, 2023
Gewijzigd: 14 april, 2023
Leestijd:
Categorie: