HR-trends & actualiteit

Vinden van de juiste mensen in een krappe arbeidsmarkt

In een krappe arbeidsmarkt is het vinden van de juiste kandidaten voor een vacature meestal een uitdaging. Het is belangrijk om een goed selectieproces te hebben, dat zorgvuldig en effectief is om de beste mensen te vinden. Het zelf werven heeft z’n voor- en nadelen, dat geldt ook voor het uitbesteden van het vinden van sollicitanten.

Leestijd ongeveer

In een krappe arbeidsmarkt is het vinden van de juiste kandidaten voor een vacature meestal een uitdaging. Het is belangrijk om een goed selectieproces te hebben, dat zorgvuldig en effectief is om de beste mensen te vinden. Het zelf werven heeft z’n voor- en nadelen, dat geldt ook voor het uitbesteden van het vinden van sollicitanten. Hieronder vind je enkele tips om je te helpen de beste kandidaten te selecteren:

Zorg voor voldoende capaciteit

Zorg voor voldoende capaciteit binnen het bedrijf om met het wervingsproces bezig te zijn. Het vinden en selecteren van de juiste teamgenoot is zeker in een krappe arbeidsmarkt een intensieve opdracht.

Wees duidelijk over wat je zoekt

Stel duidelijke en realistische eisen op voor de functie. Maak een lijst van de vaardigheden en kwalificaties die vereist zijn voor de functie en wees specifiek over wat je zoekt in een kandidaat.

Kijk verder dan het cv

Bekijk niet alleen het cv van de kandidaat, maar kijk ook naar hun persoonlijkheid, motivatie en passie voor het vakgebied. Dit kan worden beoordeeld door middel van interviews, assessments en referenties.

Gebruik technologie

Maak gebruik van technologie, zoals een Applicant Tracking System (ATS), om het selectieproces te stroomlijnen en te automatiseren. Dit kan helpen om meer tijd te besparen en een betere kandidatenpool te krijgen.

Geef een realistisch beeld van de functie

Geef de kandidaat een realistisch beeld van wat de functie inhoudt en wat er van hen wordt verwacht. Dit kan helpen om teleurstellingen en verloop te voorkomen.

Gebruik de juiste kanalen

Gebruik de juiste kanalen om vacatures te promoten en kandidaten te bereiken. Social media, professionele netwerken en specifieke jobboards kunnen helpen om de juiste kandidaten te vinden.

Biedt interessante arbeidsvoorwaarden

Biedt interessante arbeidsvoorwaarden en voordelen aan om het bedrijf aantrekkelijk te maken voor kandidaten. Dit kan variëren van flexibele werktijden tot opleidingsmogelijkheden en doorgroeimogelijkheden.

Zorg voor een positieve kandidaatervaring

Zorg voor een positieve kandidaatervaring om kandidaten aan te trekken en te behouden. Een goede communicatie, transparantie en feedback tijdens het selectieproces kan een groot verschil maken. Maar ook een vlotte “onboarding”, zodat de nieuwe collega snel ziet dat de besproken arbeidsvoorwaarden ook in de praktijk goed worden toegepast.

Door deze tips toe te passen, kun je de beste kandidaten vinden in een krappe arbeidsmarkt en ervoor zorgen dat je bedrijf concurrerend blijft. Heb je vaker te maken met het werven en “onboarden” van mensen, dan kun je erover denken om dit proces geheel of gedeeltelijk uit te besteden aan een bedrijf zoals Payper. Ook voor het vinden van sollicitanten heeft Payper dé oplossing.

wil je een adviesgesprek met een van onze consultants?

We vertellen je graag vrijblijvend hoe wij ‘zorgeloos payrollen’ voor jou kunnen waarmaken. Een half uurtje is genoeg want een goed idee heb je zo uitgelegd. Laat jouw gegevens achter en wij nemen contact met je op.

kim groot

bedankt voor jouw interesse in Payper.

Wanneer je je gegevens hieronder achterlaat neem ik binnenkort contact met je op om jouw wensen volledig vrijblijvend te bespreken.

Kim, relatiemanager bij Payper

Berichtdetails:

Datum publicatie: 26 april, 2023
Gewijzigd: 26 april, 2023
Leestijd:
Categorie: , ,