Wet- & regelgeving

Waar moet je op letten bij de inzet van vakantiekrachten?

Bij de inzet van vakantiekrachten komt het één en ander kijken. In dit artikel lees je waar je op moet letten als je vakantiekrachten aanneemt.

Leestijd ongeveer

Met de zomervakanties in zicht, is het tijd om na te denken over de inzet van vakantiekrachten. Blijft je bedrijf de hele zomer open en verwacht je net zo veel, of meer, werk als buiten vakantietijd? Dan kunnen vakantiekrachten een oplossing zijn om de drukte tijdens de zomer op te vangen.

Vakantiekrachten; wetgeving en regels

Vakantiekrachten zijn scholieren of studenten die tijdens (een deel van) hun zomervakantie werken. Ook jongeren onder de 18 mogen vakantiewerk doen, maar daarvoor gelden enkele voorwaarden. Afhankelijk van hun leeftijd mogen zij bepaalde werkzaamheden niet, of enkel onder begeleiding uitvoeren en er zijn beperkingen met betrekking tot arbeidstijden en rusttijden. Check daarom altijd goed hoe oud je vakantiekracht is en ga op de website van de Rijksoverheid na tijdens welke uren en voor welke werkzaamheden je de vakantiekracht in mag zetten.

Minimum jeugdloon

Bijkomend voordeel van het inzetten jonge vakantiekrachten is dat ze goedkoper zijn dan volwassen tijdelijke krachten. Tot 21 jaar mag je het minimum jeugdloon hanteren. Let erop dat de minimumlonen vanaf 1 juli 2022 worden verhoogd. Om te voorkomen dat alle vakantiekrachten in je regio bij je buurman aan de slag gaan, is het aan te raden om na te gaan of het salaris dat je aanbiedt in lijn ligt met vergelijkbaar vakantiewerk in jouw regio.

Arbeidsovereenkomst vakantiekrachten

Omdat vakantiekrachten ook onder het arbeidsrecht vallen, is het ook voor hen van belang om een arbeidsovereenkomst op te stellen. Werkgevers kiezen meestal voor een oproepovereenkomst voor bepaalde tijd in de vorm van een nul-uren overeenkomst. Naast het feit dat vakantiekrachten tenminste het minimumloon moeten verdienen, hebben zij ook recht op vakantiegeld en vakantiedagen. Wanneer je bedrijf of branche onder een cao valt, moet deze ook voor de vakantiekracht worden toegepast.

Vakantiekrachten via payrolling

Het opstellen en beheren van flexibele arbeidscontracten kan best wel wat werk zijn. Je kunt er ook voor kiezen dit aan Payper uit te besteden. Op die manier kun jij je bezighouden met de dagelijkse gang van zaken van je bedrijf of je HR-afdeling. Neem vrijblijvend contact met op ons om de mogelijkheden te bespreken.

wil je een adviesgesprek met een van onze consultants?

We vertellen je graag vrijblijvend hoe wij ‘zorgeloos payrollen’ voor jou kunnen waarmaken. Een half uurtje is genoeg want een goed idee heb je zo uitgelegd. Laat jouw gegevens achter en wij nemen contact met je op.

kim groot

bedankt voor jouw interesse in Payper.

Wanneer je je gegevens hieronder achterlaat neem ik binnenkort contact met je op om jouw wensen volledig vrijblijvend te bespreken.

Kim, relatiemanager bij Payper

Berichtdetails:

Datum publicatie: 29 juni, 2022
Gewijzigd: 16 februari, 2023
Leestijd:
Categorie: , ,