bedankt voor jouw interesse in Payper.
Kim, relatiemanager bij Payper
Wet- & regelgeving
Met payroll volg je altijd de cao van de inlener / opdrachtgever. Een payroll medewerker heeft daarom dezelfde primaire en secundaire voorwaarden als medewerkers direct in dienst bij de opdrachtgever.
Leestijd ongeveer
Een veelgehoorde vraag van bedrijven is of er een cao van toepassing is bij payrolling en zo ja, welke cao dat is. In dit artikel beantwoorden we deze vraag voor je.
Cao staat voor collectieve arbeidsovereenkomstArbeidsovereenkomst: Een Essentieel Document voor Werkgevers en Werknemers Wat is een Arbeidsovereenkomst? Een arbeidsovereenkomst is een juridisch bindend document dat. In deze schriftelijke overeenkomst staan afspraken over arbeidsvoorwaardenArbeidsvoorwaarden zijn de voorwaarden of afspraken die de basis vormen voor de relatie tussen een werkgever en een werknemer. zoals bepaling van het salaris, de hoeveelheid vakantiedagenVakantiedagen zijn dagen die werknemers mogen opnemen om vrij te zijn van hun werkverplichtingen. en het verlof. Maar ook over een mogelijke bonus, dertiende maand en scholing. Een cao wordt opgesteld door werkgevers en werknemersorganisaties en kan worden afgesproken voor een hele branche (bedrijfstak-cao) of voor een bedrijf (ondernemings-cao).
In een payroll constructie volg je altijd de cao van de inlener / opdrachtgever. Een payroll medewerker heeft daarom dezelfde primaire en secundaire voorwaarden als een medewerker die direct in dienst is bij de opdrachtgever.
Lees ook het blog: Wie is de werkgever bij payroll?
Welke cao is dan van toepassing op deze payroll medewerker? Dat is dezelfde cao als de medewerkers in directe dienst bij de opdrachtgever/inlener. Kortom: er bestaat geen aparte payrolling cao voor medewerkers die op basis van payrolling bij een bedrijf in dienst zijn.
Nederland kent ruim 1100 cao’s. Werk je in een branche waarbij de cao algemeen verbindend is verklaard (AVV) dan ben je verplicht om deze cao te hanteren voor je organisatie. Is de cao niet AVV dan is dat niet verplicht en mag je dus afwijken van de cao.
Je mag als bedrijf een eigen reglement opstellen waarin je de afspraken over de arbeidsvoorwaarden vastlegt. Je moet minimaal voldoen aan de wettelijke verplichtingen op het gebied van arbeid. Om zoveel mogelijk draagvlak te creëren is het advies om de afspraken zoveel mogelijk in overleg met je werknemers te maken.
Sinds 1 januari 2020 is de WAB (Wet ArbeidsmarktDe Essentie van de Arbeidsmarkt: Een Gids voor Werkgevers en Werknemers H1: Wat is de Arbeidsmarkt? De arbeidsmarkt vormt het in Balans) van kracht. Het doel van de WAB is om de kloof tussen vaste contracten en flexibele contracten te verkleinen. Werknemers met een vast contract hebben volgens de wetgever vaak gunstigere arbeidsvoorwaarden, vallen onder een cao en hebben meer rechten dan flexibele werknemers. Deze ongelijkheidskloof is door de komst van de WAB voor payrollers gedicht.
Met de komst van de WAB is er duidelijk onderscheid ontstaan tussen payroll en uitzenden. Payroll heeft een eigen status en arbeidsovereenkomst gekregen met meer zekerheden, de zogenaamde payroll overeenkomst.
De payroll-medewerker heeft met een payroll-contract recht op dezelfde primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden als de werknemers die in dienst zijn bij de opdrachtgever. Het gaat in een payroll contract dan om zaken als:
Een grote verandering is met name het toepassen van de ketenregeling. Voorheen mochten payroll organisaties gebruik maken van de cao voor uitzendkrachtenDe Rol van Uitzendkrachten in Moderne Werkomgevingen In de dynamische en snel veranderende arbeidswereld van vandaag spelen uitzendkrachten een cruciale, maar met de WAB mogen de uitzend cao, het fasesysteem en de inlenersbeloning niet langer worden toegepast op een payroll contract. De uitzend cao is daarom alleen nog te gebruiken door uitzendbureaus.
Met de inzet van payroll besteed je de administratie en risico’s rondom het werkgeverschap uit. Je bespaart tijd maar behoudt flexibiliteit en zekerheid. Werkgever zijn vraagt tijd en creativiteit. Om een aantrekkelijke werkgever te zijn is het belangrijk om je personeel te kunnen binden en boeien. Je personeel is goud waard. Niet alleen in tijden van schaarste maar ook wanneer de arbeidsmarkt weer aantrekt. Om als organisatie te kunnen blijven groeien is continuïteit belangrijk. Het is daarom verstandig om een personeelsbeleid voor de lange termijn op te zetten. Ben jij klaar voor de arbeidsmarkt van de toekomst?
Onze medewerkers gaan graag met jou in gesprek over de mogelijkheden van optimale payrolling-dienstverlening binnen jouw bedrijf. Benieuwd wat een goede payrolling integratie jouw bedrijf kan opleveren? Onze adviseurs staan geheel vrijblijvend voor je klaar om hier een keer over te sparren!
Datum publicatie: 28 april, 2022
Gewijzigd: 23 februari, 2023
Leestijd:
Categorie: Wet- & regelgeving, Payrolling