HR-trends & actualiteit

Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie: wat betekent dit voor jou?

Ben jij op de hoogte van de nieuwe Wet Toezicht gelijke kansen bij werving en selectie? Lees onze blog en ontdek wat dit voor jou betekent.

Leestijd ongeveer

naamloos 1

Hoe zorg jij voor gelijke kansen bij werving en selectie?

2024 zal een bijzonder jaar worden voor goed werkgeverschap. De Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie, die op 14 maart 2023 is aangenomen door de Tweede Kamer, ligt nu ter goedkeuring bij de Eerste Kamer. Deze wet verplicht alle werkgevers en intermediairs om een werkwijze te hebben die discriminatie voorkomt en diversiteit bevordert. Werkgevers met 25 of meer werknemers moeten deze werkwijze ook schriftelijk vastleggen en kunnen gecontroleerd worden door de Inspectie SZW.

Waarom is deze wet nodig?

Deze wet is een belangrijke stap om de arbeidsmarkt eerlijker en inclusiever te maken. Uit onderzoek blijkt dat discriminatie op de arbeidsmarkt nog steeds een groot probleem is, vooral voor mensen met een migratieachtergrond, ouderen, vrouwen, mensen met een beperking en mensen met een andere seksuele geaardheid of genderidentiteit. Discriminatie kan plaatsvinden in elke fase van het wervings- en selectieproces, van de vacaturetekst tot het sollicitatiegesprek. Dit heeft niet alleen negatieve gevolgen voor de individuele sollicitanten, die minder kans hebben op een baan die bij hen past, maar ook voor de werkgevers en de samenleving als geheel. Werkgevers lopen het risico om talentvolle en gemotiveerde werknemers mis te lopen, die een meerwaarde kunnen zijn voor hun organisatie. Bovendien kan discriminatie leiden tot een lagere arbeidsparticipatie, een hogere werkloosheid, een grotere inkomensongelijkheid en een verminderde sociale cohesie.

Hoe kun je als werkgever of intermediair aan deze wet voldoen?

Om aan de Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie te voldoen, moet je als werkgever of intermediair over een wervings- en selectiebeleid beschikken dat doeltreffende maatregelen bevat om discriminatie te voorkomen en te bestrijden. Je moet dit beleid ook daadwerkelijk toepassen in de praktijk. Dit betekent dat je bij elke vacature een duidelijk en objectief functieprofiel opstelt, dat je de vacature op een breed en toegankelijk platform plaatst, dat je de sollicitanten op basis van relevante criteria selecteert, dat je de sollicitatieprocedure transparant en consistent uitvoert, dat je de sollicitanten eerlijk en respectvol behandelt en dat je de afwijzingen goed onderbouwd. Daarnaast moet je als werkgever of intermediair een meldplicht naleven voor discriminerende verzoeken van opdrachtgevers of klanten. Als je een verzoek krijgt om bijvoorbeeld alleen kandidaten van een bepaalde leeftijd, geslacht, afkomst of religie voor te dragen, moet je dit melden bij de Inspectie SZW.

Wat levert het je op om gelijke kansen te bieden aan je (potentiële) medewerkers?

Het bieden van gelijke kansen aan je (potentiële) medewerkers is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een slimme en duurzame keuze. Door discriminatie te voorkomen en diversiteit te bevorderen, kun je als werkgever of intermediair profiteren van verschillende voordelen, zoals:

  • Een groter en kwalitatief beter aanbod van kandidaten, waardoor je de beste match kunt vinden voor je vacatures.
  • Een betere afspiegeling van de samenleving en de klantenkring, waardoor je meer inzicht hebt in de behoeften en wensen van je doelgroepen.
  • Een hogere betrokkenheid, motivatie en tevredenheid van je medewerkers, waardoor je een lager verloop, minder verzuim en een hogere productiviteit hebt.
  • Een betere reputatie als werkgever of intermediair, waardoor je aantrekkelijker bent voor potentiële werknemers, opdrachtgevers en klanten.
  • Een grotere innovatiekracht en creativiteit, waardoor je beter kunt inspelen op veranderingen in de markt en de maatschappij.

Heb je vragen of opmerkingen over dit onderwerp en hr kwesties en wil je meer weten over hoe Payper jou kan ondersteunen en ontzorgen? Neem dan contact met ons op via ons telefoonnummer +31(0)76 544 93 45 of via info@payper.nl. We gaan graag met je in gesprek.

wil je een adviesgesprek met een van onze consultants?

We vertellen je graag vrijblijvend hoe wij ‘zorgeloos payrollen’ voor jou kunnen waarmaken. Een half uurtje is genoeg want een goed idee heb je zo uitgelegd. Laat jouw gegevens achter en wij nemen contact met je op.

kim groot

bedankt voor jouw interesse in Payper.

Wanneer je je gegevens hieronder achterlaat neem ik binnenkort contact met je op om jouw wensen volledig vrijblijvend te bespreken.

Kim, relatiemanager bij Payper

Berichtdetails:

Datum publicatie: 21 december, 2023
Gewijzigd: 21 december, 2023
Leestijd:
Categorie: , ,