bedankt voor jouw interesse in Payper.
Kim, relatiemanager bij Payper
HR-trends & actualiteit
Ben je zzp’er of huur je zzp’ers in? Het kabinet wil de regels voor jou veranderen. Lees onze blog en ontdek wat dit voor jou betekent.
Leestijd ongeveer
Het kabinet wil de positie van zzp’ers verbeteren door schijnzelfstandigheid tegen te gaan en meer zekerheid te bieden aan flexwerkers. Daarom heeft het kabinet een wetsvoorstel gemaakt om de regels voor het werken met werknemers en zelfstandigen te verduidelijken. Dit wetsvoorstel is op 6 oktober 2023 in internetconsultatie gegaan. In deze blog leggen we uit wat het wetsvoorstel inhoudt, wat de kritiekpunten zijn en wat Payper voor je kan betekenen.
Wat houdt het wetsvoorstel in?
Het wetsvoorstel gaat over zzp’ers die werken voor een laag tarief (tussen de 16 en 30 euro per uur) of voor een lange periode (langer dan drie maanden). Het kabinet wil weten of deze zzp’ers echt zelfstandig zijn of eigenlijk werknemers. Als ze werknemers zijn, dan moeten ze meer rechten en bescherming krijgen. Als ze zelfstandig zijn, dan moeten ze een verklaring aanvragen om dat te bewijzen. Het kabinet wil ook dat zzp’ers niet zomaar opdrachten kunnen aannemen die bij een bedrijf horen. Ze moeten zelf kunnen kiezen hoe ze hun werk doen en met wie ze samenwerken.
Om dit te bepalen, introduceert het wetsvoorstel twee nieuwe instrumenten: een extra toets en een rechtsvermoeden.
Als de antwoorden op de eerste twee vragen ja zijn, dan is er sprake van een dienstbetrekking. Als de antwoorden op de eerste twee vragen nee zijn, dan kan er sprake zijn van zelfstandigheid. Als de antwoorden op de eerste twee vragen niet duidelijk zijn, dan wordt er gekeken naar het antwoord op de derde vraag.
De extra toets geldt alleen voor zzp’ers die werken voor een laag tarief of voor een lange periode. Als de toets uitwijst dat er sprake is van een dienstbetrekking, dan moet de opdrachtgever loonbelasting en sociale premies afdragen en de zzp’er beschermen tegen arbeidsrisico’s. Als de toets uitwijst dat er sprake is van zelfstandigheid, dan kan de zzp’er gebruikmaken van een webmodule om een opdrachtgeversverklaring aan te vragen. Deze verklaring geeft zekerheid dat er geen loonheffingen hoeven te worden betaald.
Wat zijn de kritiekpunten?
Het wetsvoorstel heeft veel kritiek gekregen van verschillende partijen, waaronder zzp-organisaties, vakbonden, werkgeversorganisaties en arbeidsrechtexperts. Zij vinden het wetsvoorstel onduidelijk, onwerkbaar en onrechtvaardig. Hier zijn enkele van hun bezwaren:
Wat kan Payper voor je betekenen?
Voor veel zzp’ers én opdrachtgevers breken dus onzekere tijden aan. Kan ik straks nog wel werken als zzp’er? Moet ik een zzp’er nu in loondienst nemen? Payper speelt uiteraard in op deze verwachte ontwikkeling. Met Payper zijn HR-zaken voor (schijn)zzp’ers en opdrachtgevers geregeld. Altijd conform actuele wet- en regelgeving en altijd compliant.
Bij Payper bieden we je een totaaloplossing voor je flexibele personeelsbehoefte. Wij begrijpen dat dit soort wetsveranderingen veel zorgen met zich mee kunnen brengen voor jou als ondernemer en bieden steun op wat jij als ondernemer nodig hebt.
Wil je meer weten over onze diensten en hoe wij je kunnen helpen? Neem dan contact met ons op via klant@payper.nl of bel ons op +31 (0)76 544 93 45. Wij staan voor je klaar!
We vertellen je graag vrijblijvend hoe wij ‘zorgeloos payrollen’ voor jou kunnen waarmaken. Een half uurtje is genoeg want een goed idee heb je zo uitgelegd. Laat jouw gegevens achter en wij nemen contact met je op.
Datum publicatie: 31 oktober, 2023
Gewijzigd: 1 november, 2023
Leestijd:
Categorie: HR-trends & actualiteit, Wet- & regelgeving