HR-trends & actualiteit

Wetsvoorstel verduidelijking zzp: wat betekent dit voor jou?

Ben je zzp’er of huur je zzp’ers in? Het kabinet wil de regels voor jou veranderen. Lees onze blog en ontdek wat dit voor jou betekent.

Leestijd ongeveer

jon tyson n0wknv3lmcs unsplash

Het kabinet wil de positie van zzp’ers verbeteren door schijnzelfstandigheid tegen te gaan en meer zekerheid te bieden aan flexwerkers. Daarom heeft het kabinet een wetsvoorstel gemaakt om de regels voor het werken met werknemers en zelfstandigen te verduidelijken. Dit wetsvoorstel is op 6 oktober 2023 in internetconsultatie gegaan. In deze blog leggen we uit wat het wetsvoorstel inhoudt, wat de kritiekpunten zijn en wat Payper voor je kan betekenen.

Wat houdt het wetsvoorstel in?

Het wetsvoorstel gaat over zzp’ers die werken voor een laag tarief (tussen de 16 en 30 euro per uur) of voor een lange periode (langer dan drie maanden). Het kabinet wil weten of deze zzp’ers echt zelfstandig zijn of eigenlijk werknemers. Als ze werknemers zijn, dan moeten ze meer rechten en bescherming krijgen. Als ze zelfstandig zijn, dan moeten ze een verklaring aanvragen om dat te bewijzen. Het kabinet wil ook dat zzp’ers niet zomaar opdrachten kunnen aannemen die bij een bedrijf horen. Ze moeten zelf kunnen kiezen hoe ze hun werk doen en met wie ze samenwerken.

Om dit te bepalen, introduceert het wetsvoorstel twee nieuwe instrumenten: een extra toets en een rechtsvermoeden.

 • De extra toets moet bepalen of er sprake is van een dienstbetrekking of niet. Deze toets bestaat uit drie vragen:
  1. Hoe word je aangestuurd en gecontroleerd? Heb je daar alle vrijheid in of sta je onder leiding van een ander?
  2. Doe je werk dat structureel gedaan wordt in een organisatie? Een vaste plek in de organisatie heeft? En doe je hetzelfde werk als en met werknemers?
  3. Of werk je juist zelfstandig, voor je eigen rekening en risico?

Als de antwoorden op de eerste twee vragen ja zijn, dan is er sprake van een dienstbetrekking. Als de antwoorden op de eerste twee vragen nee zijn, dan kan er sprake zijn van zelfstandigheid. Als de antwoorden op de eerste twee vragen niet duidelijk zijn, dan wordt er gekeken naar het antwoord op de derde vraag.

De extra toets geldt alleen voor zzp’ers die werken voor een laag tarief of voor een lange periode. Als de toets uitwijst dat er sprake is van een dienstbetrekking, dan moet de opdrachtgever loonbelasting en sociale premies afdragen en de zzp’er beschermen tegen arbeidsrisico’s. Als de toets uitwijst dat er sprake is van zelfstandigheid, dan kan de zzp’er gebruikmaken van een webmodule om een opdrachtgeversverklaring aan te vragen. Deze verklaring geeft zekerheid dat er geen loonheffingen hoeven te worden betaald.

 • Het rechtsvermoeden geeft zzp’ers die werken voor een laag tarief (nu 32 euro) het recht om te bewijzen dat ze werknemer zijn. Dit kunnen ze doen door aan te tonen dat ze minder betaald krijgen dan het geldende uurtarief. Als ze dat doen, dan is het aan de opdrachtgever om aan te tonen dat er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst. Het rechtsvermoeden geldt voor alle zzp’ers die werken voor een laag tarief, ongeacht de duur van de opdracht.

Wat zijn de kritiekpunten?

Het wetsvoorstel heeft veel kritiek gekregen van verschillende partijen, waaronder zzp-organisaties, vakbonden, werkgeversorganisaties en arbeidsrechtexperts. Zij vinden het wetsvoorstel onduidelijk, onwerkbaar en onrechtvaardig. Hier zijn enkele van hun bezwaren:

 • Het wetsvoorstel maakt geen onderscheid tussen verschillende sectoren, branches en beroepsgroepen, waar de arbeidsmarkt en de behoefte aan flexibiliteit sterk kunnen verschillen.
 • Het wetsvoorstel creëert een nieuwe groep van ‘pseudo-werknemers’, die geen echte rechten en bescherming hebben, maar wel worden belast als werknemers.
 • Het wetsvoorstel legt de verantwoordelijkheid en het risico bij de opdrachtgever, die moet bepalen of er sprake is van een dienstbetrekking of niet. Dit kan leiden tot minder opdrachten, lagere tarieven en meer administratieve lasten voor zzp’ers.
 • Het wetsvoorstel gaat voorbij aan de eigen keuzevrijheid en autonomie van zzp’ers, die zelf willen bepalen hoe ze hun werk inrichten en met wie ze samenwerken.

Wat kan Payper voor je betekenen?

Voor veel zzp’ers én opdrachtgevers breken dus onzekere tijden aan. Kan ik straks nog wel werken als zzp’er? Moet ik een zzp’er nu in loondienst nemen? Payper speelt uiteraard in op deze verwachte ontwikkeling. Met Payper zijn HR-zaken voor (schijn)zzp’ers en opdrachtgevers geregeld. Altijd conform actuele wet- en regelgeving en altijd compliant.

Bij Payper bieden we je een totaaloplossing voor je flexibele personeelsbehoefte. Wij begrijpen dat dit soort wetsveranderingen veel zorgen met zich mee kunnen brengen voor jou als ondernemer en bieden steun op wat jij als ondernemer nodig hebt.

Wil je meer weten over onze diensten en hoe wij je kunnen helpen? Neem dan contact met ons op via klant@payper.nl of bel ons op +31 (0)76 544 93 45. Wij staan voor je klaar!

wil je een adviesgesprek met een van onze consultants?

We vertellen je graag vrijblijvend hoe wij ‘zorgeloos payrollen’ voor jou kunnen waarmaken. Een half uurtje is genoeg want een goed idee heb je zo uitgelegd. Laat jouw gegevens achter en wij nemen contact met je op.

kim groot

bedankt voor jouw interesse in Payper.

Wanneer je je gegevens hieronder achterlaat neem ik binnenkort contact met je op om jouw wensen volledig vrijblijvend te bespreken.

Kim, relatiemanager bij Payper

Berichtdetails:

Datum publicatie: 31 oktober, 2023
Gewijzigd: 1 november, 2023
Leestijd:
Categorie: ,