bedankt voor jouw interesse in Payper.
Kim, relatiemanager bij Payper
Re-integratie & Verzuim
Ziekteverzuim; iedere ondernemer met personeel heeft er mee te maken. Maar hoe pak je je verzuimproblematiek zo goed mogelijk aan? Onze casemanager verzuim geeft 5 handige tips.
Leestijd ongeveer
Iedereen wil zijn verzuimende medewerkers graag zo snel mogelijk weer aan het werk hebben. Maar hoe kom je er nou achter waar de kern ligt van de verzuimproblematiek? En nog belangrijker; hoe pak je die problematiek dan zo goed mogelijk aan?
In ons blog ‘Samenwerken aan het re-integratietraject van zieke medewerkers’ kon je al lezen wat onze casemanager verzuimVerzuim is de term die wordt gebruikt om de afwezigheid van een werknemer van het werk te beschrijven, om redenen nou eigenlijk precies doet. In dit artikel geeft zij je 5 tips om je ziekteverzuim beter onder controle te krijgen.
Zie je vooral kort verzuim of is het de hoeveelheid langdurig zieken waar je je zorgen over maakt? Ze vragen ieder om een verschillende aanpak. Onze casemanager verzuim deelt een aantal praktische tips:
Een open deur misschien, maar voorkomen is beter dan genezen. Een ziekmelding komt vaak als een verrassing. Toch hoeft dat niet altijd zo te zijn als je weet waar je op moet letten.
Als je goed let op de signalen van ziekteverzuim en deze vroegtijdig herkent, kun je samen met je werknemer op zoek gaan naar een oplossing en uitval voorkomen.
Een aantal van die signalen zijn:
Deze signalen hoeven uiteraard niet altijd te wijzen op dreigend ziekteverzuim, maar ze kunnen wel een indicator zijn dat er iets aan de hand is. Maak ze bespreekbaar, stel vragen en toon oprechte interesse.
Is er binnen jouw organisatie sprake van een hoog aantal kortdurend verzuimers? Werk dan aan het verhogen van de verzuimdrempel.
Voor iedereen ligt het moment om zich ziek te melden anders. Iemands karakter en motivatie spelen daarbij uiteraard een belangrijke rol. Maar hoe gemakkelijk is het voor een medewerker om zijn ziekmelding door te geven?
Als een medewerker zich, zonder enig persoonlijk contact, online kan ziekmelden, dan kun je je voorstellen dat de drempel om dit te doen als ‘niet zo hoog’ ervaren wordt.
Is de afspraak echter dat de medewerker telefonisch contact opneemt met zijn direct leidinggevende, dan zal deze zich minder gemakkelijk ‘zomaar’ ziekmelden. Een eenvoudige manier om de verzuimfrequentie voor kort verzuim omlaag te krijgen.
Een andere manier om de verzuimfrequentie voor kort verzuim omlaag te krijgen is door de verzuimgelegenheid te verkleinen.
Dergelijke maatregelen tellen mee in de afweging die een werknemer maakt om zich al dan niet ziek te melden. Ze kunnen een hulpmiddel zijn om ‘baaldagen’ voorkomen.
Heb je binnen jouw organisatie eerder een hoog langdurig verzuim? Werk dan juist aan het verlagen van de hersteldrempel, zodat medewerkers weer eerder aan de slag kunnen.
Zet bijvoorbeeld tijdig een bedrijfsarts in of bied een langdurig zieke medewerker passende arbeid aan. Ook kun je denken aan het inzetten van interventies of het starten van (op advies van de bedrijfsarts) een tweede spoortraject.
Ook het voeren van (frequent) verzuimgesprekken kan een medewerker helpen eerder aan de slag te gaan. Misschien zijn er conflicten op de werkvloer waardoor de drempel om terug te keren groter is? Wees bovendien alert op ziekte bij tijdelijke contracten.
Zet een casemanager verzuim in om het verzuim te controleren en te begeleiden en toets regelmatig of je verzuimprotocol nog wel optimaal functioneert.
Is er binnen je organisatie sprake van extra lang verzuim (langer dan 1 jaar) en vermoed je dat de werkhervattingsdrempel te hoog is? Laat dan bijvoorbeeld de bedrijfsarts demedicaliseren van het verzuim beoordelen.
Demedicaliseren betekent dat:
Wil je weten wat goede oplossingen zouden zijn voor jouw organisatie? Heb je verzuim gerelateerde vragen waar je graag een antwoord op wilt? We willen er graag eens met je over sparren. Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.
We vertellen je graag vrijblijvend hoe wij ‘zorgeloos payrollen’ voor jou kunnen waarmaken. Een half uurtje is genoeg want een goed idee heb je zo uitgelegd. Laat jouw gegevens achter en wij nemen contact met je op.
Datum publicatie: 6 december, 2021
Gewijzigd: 6 december, 2021
Leestijd:
Categorie: Re-integratie & Verzuim