Samen met je personeel de coronacrisis door

samenpersoneelcoronacrisis

Adithya Nanuru | 31 maart 2020 | ,

Het Centraal Plan Bureau (CPB) heeft verschillende scenario’s uitgewerkt over het effect van het coronavirus op onze economie. De coronacrisis gaat Nederland, ondanks alle genomen maatregelen, hoe dan ook in een recessie trekken. In het beste geval krimpt de economie met 1,2 procent en loopt de werkeloosheid op tot 4 procent. Worst case scenario: Een economische krimp van 10 procent en de werkeloosheid stijgt dan naar meer dan 9 procent. Het gaat hoe dan ook pijn doen, voor werkgevers en werknemers. Toch kunnen ondernemers zich, met payroll, wapenen tegen de crisis en ervoor zorgen dat ze zowel tijdens als na de crisis kunnen rekenen op het personeel.

We gaan wel weer groeien

De overheid is er momenteel op gericht om ontslagen en faillissementen zoveel mogelijk te beperken. Maar de steunmaatregelen hebben ook een limiet en deze klap kan deels worden opgevangen. Hoewel de scenario’s van het CPB een vervelende toekomst schetsen, zit er ook een kanttekening aan. De scenario’s zien, met de ophef van de beperkingen, na een jaar weer groei van de economie. Bij de groei van de economie ontstaat ook weer de vraag naar personeel.

Personeel is goud waard

Werkgevers zitten nu met de zorgen of ze wel voldoende werk hebben voor de werknemers. De wetgeving Arbeidsmarkt in Balans heeft ervoor gezorgd dat er meer vaste contracten zijn uitgegeven. Meer vaste contracten betekent meer vaste lasten en dus automatisch meer risico voor de werkgever. Als werkgever kom je niet zomaar van deze werknemers af, maar wil je dat wel? Hoewel de vaste medewerkers ook een vaste kostenpost zijn kun je niet zonder deze werknemers.

Nu met de Tijdelijke Noodmaatregel voor Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) wordt juist geadviseerd om je medewerkers in dienst te houden. En zodra de economie weer aantrekt heb je ze heel hard nodig. Je personeel is goud waard maar het levert de nodige zorgen op bij werkgevers. Gelukkig zijn er mogelijkheden om deze zorgen uit te besteden.

Risico’s uitsluiten

Er zijn mogelijkheden voor werkgevers om de juridische verantwoordelijkheden van het werkgeverschap over te dragen aan bijvoorbeeld een payroll organisatie. Naast het juridisch werkgeverschap draagt de werkgever dan ook alle risico’s over. Mocht een medewerker bijvoorbeeld ziek worden, dan is de payroll organisatie verantwoordelijk voor het uitbetalen van het ziektegeld en de verdere begeleiding van de medewerker.

Trekt de economie aan en is er behoefte aan extra personeel, maar niet de zekerheid dat de omzet blijft groeien, dan kan de payroll organisatie die onzekerheid wegnemen. Bijvoorbeeld door het bieden van flexibele oproepovereenkomsten waarbij werknemers op flexibele basis ingezet kunnen worden in piekomstandigheden. In de oproepovereenkomst worden alle primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden overgenomen zodat de medewerker de zekerheid heeft op hetzelfde salaris en rechten als werknemers in vaste dienst.

Door het toepassen van oproepovereenkomsten houdt de werkgever zijn flexibele schil, slagkracht, en beperkt tegelijk zijn risico’s. De medewerker heeft voortaan meer zekerheid en rechten, nu en in de toekomst. In deze onzekere tijden geeft payroll rust en zekerheid. Zo kunnen ondernemers nu zorgeloos blijven ondernemen en straks als de economie weer aantrekt onbezorgd groeien.

 

bron: https://nos.nl/

Adithya Nanuru

Business Development | Adithya helpt ondernemers en bedrijven met de transformatie van hun HR. Goed werkgeverschap, wet & regelgeving, groei, strategisch personeelsbeleid, employer brand en employee engagement zijn onderwerpen die vaak top of mind zijn, maar niet top op de agenda omdat "tijd" een grote drempel is.

Gerelateerd

Thuiswerken na Corona? We mogen terug naar kantoor, maar wat ga je anders doen?

Het advies om zo veel mogelijk thuis te werken komt ...

Samenwerken aan het re-integratietraject van je zieke medewerker

De re-integratie van langdurig zieke medewerkers en de Wet Verbetering ...

Payper stelt 2 ervaren directeuren aan

De juiste expertise, ongeacht de contractvorm. Het afgelopen jaar heeft ...

Onze klanten